Uskoro izlazi monografija o slavnoj košarkašici Raziji Mujanović

razija mujanovic

Do kraja ove godine izaći će iz štampe monografija o Raziji Mujanović, najboljoj bh. košarkašici svih vremena.

Knjiga sadrži njenu sportsku biografiju u kojoj je finale bio nedavni ulazak u Kuću slavnih FIBA, što je, ujedno, i njen ulazak u legendu, kaže za Fenu novinar Ekrem Avdić iz Tuzle, autor monografije o najuspješnijoj ličnosti u bh. sportu svih vremena.

– Više od godinu dana pripremao sam materijal o legendarnoj Razi Mujanović. Tehnički dio stvari, kao što je priprema fotografija, format monografije i tehnička i grafička opreme, te likovno rješenje naslovnice, manji su dio posla koji je u završnoj fazi. Onaj glavni dio, bogata sportska biografija duga 24 sezone, ispisana na tri kontinenta i bogata životna biografija, za što bi trebao cijeli roman, dugo sam pripremao. Jer, trebalo je sve to sažeti na stotinu stranica, sa oko 100 fotografija – kaže Avdić.

Ovaj novinar u značajnoj mjeri uticao je na životnu i sportsku karijeru Razije Mujanović. Oboje su iz sela Ratkovići u blizini Čelića, njihovi očevi bili su bliski prijatelji. Avdić je čelnicima KK Jedinstvo Aida iz Tuzle još prije 37 godina skrenuo pažnju na „učenicu osnovne škole koja je natprosječno visoka“.

– Pratio sam sport u Tuzli i o toj visokoj djevojčici iz komšiluka obavijestio sam prijatelja i velikog trenera Mihajla Mikija Vukovića i zajedno smo je doveli u Jedinstvo Aidu. Meni je bilo veoma teško napisati priču o njoj, a pri tome izbjeći subjektivizam. Čitaoci će reći koliko sam u tome uspio – napominje Avdić.

Razija Mujanović je sa nepunih 14 godina došla u tuzlanski klub, sa 15 godina je već igrala u prvoj postavi, ali i mlađim reprezentativnim selekcijama BiH. Četiri puta bila je klupska prvakinja Evrope, igrala je profesionalnu košarku u Americi i Brazilu. Ima zlato sa Mediteranskih igara, te srebrene medalje sa evropskog i svjetskog prvenstva, te sa Olimpijskih igara u Seulu.

Monografija će biti odštampana dvostupačno, uporedo na našem i engleskom jeziku. Redaktor monografije bit će Abdulah Sidran, jedan od najvećih bh. pjesnika, pisac i scenarista.

– Nadam se da će neke od uglednih bh. firmi prepoznat značaj Razije Mujanović za našu košarku, sport i uopće za našu državu BiH i sponzorisati monografiju o Bosanki koja je ušla u istoriju svjetskog sporta. Ona je kraljica svjetske košarke koju cijela planeta cijeni. Bosna se raspoznaje po njoj. Vrijeme je da u našoj državi, kojoj je toliko dala, neko stavi prst na čelo i pokaže respekt prema toj sjajnoj ženi – navodi autor monografije.

Podsjeća da je po našem Mikiju Vukoviću, najvećem treneru košarkašica u svijetu, jedna sportska dvorana u Valenciji dobila ime.