Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro koncertna dvorana na Marijin Dvoru u Sarajevu?

Concert hall Sarajevo

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić i predstavnici Vijeća te općine razgovarali su sa predsjednikom Međunarodnog centra za mir Ibrahimom Spahićem o značajnim objektima umjetnosti i kulture koji su idejno koncipirani i osmišljeni tokom prethodne dvije decenije, a prema regulacionim planovima Grada i Kantona Sarajevo trebalo bi da budu izgrađeni u toj općini.

Radi se o koncertnoj dvorani na Marijin Dvoru, rimskoj fontani, austrijskoj kući (ranije sjedište ‘Sarajevske zime’) kao i parkovima, postavljanju skulptura Kentauromahia i Pandorina kutija akademske kiparice Alme Suljević i drugih bh. vajara te povezivanju evropskih gradova posvećenih baštini i budućnosti Evrope.

Spahić je zahvalio za interes i podršku za kulturnu infrastrukturu i novi urbani pristup potrebama svakog građanina i umjetnika „jer je to i dio Strategije kulturne politike BiH i procesa euroatlanskih integracija i nastojanja da se Grad Sarajevo razvija i izgrađuje u novom ritmu kao ekonomski snažan, inovativan i kreativan intelektualni, kulturni i turistički centar Evrope“.

Istaknuo je značaj podrške Vijeća i načelnika Ajnadžića za konačnu realizaciju projekta Concert hall Sarajevo (CHS) na Marijin Dvoru, a načelnika je informirao o javnoj podršci građana Sarajeva i Evrope, umjetnika raznog profila osobito mladih talenata što je pružaju za izgradnju tog objekta iz oblasti kulture.

Concert hall Sarajevo rezultat je jedinstvenog međunarodnog ugovora Grada Rima i Sarajeva kroz prvi internacionalni konkurs u BiH i uz sudjelovanje 43 države. Pobijedio je projekt grupe „Urban futura“, a odluku o tome donio je 2001. godine u Sarajevu (tokom X Bijenala mladih umjetnika Evrope i mediterana) žiri kojim je predsjedavala Zaha Hadid. Projekt je, u Regulacionom i svim prostornim planovima Kantona Sarajevo, od 1998. godine.

U saopćenju za javnost navodi se da je u razgovoru naglašena i potreba za smještajem za Internacionalni festival ‘Sarajevska zima’ i usvajanjem odgovarajućih dokumenata o suštinskoj podršci tom festivalu, koji je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajevo a nedavno i priznanja za izvanredno festivalsko djelovanje i promociju umjetnosti i vrijednosti Evrope (Label EFA i EU za 2017/2018 godinu).