Sarajevo

Uskoro počinje izgradnja galerije “Mersad Berber”

izlozba3

Djela tog umjetnika bit će izložena dva mjeseca. Uglavnom su izabrana vlasništva umjetnikove obitelji i privatnih zbirki, jedan dio kolekcije posuđen je iz Bošnjačkog instituta iz Sarajeva

Općina Stari Grad najavila je da bi uskoro trebalo da počne adaptacija prostora u središtu Starog Grada, u ulici Zelenih beretki, namijenjenog za galeriju ‘Mersad Berber’.

– Izgradnja uskoro počinje. Općina Stari Grad i Grad Sarajevo zajedno su u tom projektu za koji je već urađeno idejno i izvedbeno rješenje i u toku je postupak izdavanja građevinske dozvole. Osiguran je prostor i novac za prvu fazu radova – navode iz Općine Stari Grad.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić kazao je da će galerija ‘Mersad Berber’, u ulici Zelenih beretki, biti smještena na prostoru veličine 450m2.

– To je projekt u koji smo ušli zajedno sa Gradom Sarajevo. Početkom ove godine Općinsko vijeće je usvojilo odluku o izdvajanju novca za adaptaciju prostora i mi smo odmah pripremili tehničku dokumentaciju – kazao je.

Kako precizira Općina će izdvojiti za radove 300.000 KM, a Grad Sarajevo još 100.000 KM. Sad su, kako kaže, u fazi izbora izvođača radova. Radovi bi trebali početi odmah po izboru izvođača. U prvoj fazi bit će izveden dio građevinsko-zanatskih, elektroinstalaterskih, hidroinstalaterskih i mašinskih radova.

Smatra da će se, otvaranjem galerije, doprinijeti poboljšanju kulturne scene u Sarajevu, popularizaciji djela tog umjetnika, te mu odati priznanje kakvo zaslužuje.

Kako je ranije izjavio Ensar Berber, sin Mersada Berbera, otvaranjem galerije njegovoj obitelji bit će ukazana čast da, u gradu gdje je njegov otac najviše stvarao, bude otvoren njegov muzej.

– Za moju obitelj i našu Fondaciju to je čast, jer je Sarajevo grad gdje je otac izgradio svoje ime i karijeru, gdje je najviše radio. Drago nam je što će u Sarajevu biti jedan veliki segment iz našeg fundusa, na jednom permanentnom displeju. Želimo od tih prostorija napraviti svjetski muzej sa svim pratećim sadržajima – izjavio je ranije Ensar Berber.

Oćinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić bio je gost na izložbi radova bh. slikara i grafičara Mersada Berbera, koja je otvorena prošle sedmice u Galeriji Klovićevi dvori.

Djela tog umjetnika bit će izložena dva mjeseca. Uglavnom su izabrana vlasništva umjetnikove obitelji i privatnih zbirki, jedan dio kolekcije posuđen je iz Bošnjačkog instituta iz Sarajeva.

Prezentiran je presjek od 150 radova većinom velikih formata, od ranih radova nastalih 1958. godine i iz razdoblja studija na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti, pa do posljednjih autoportreta.

Mersad Berber bio je jedan od najistaknutijih bh. akademskih slikara čija djela su izlagana širom Evrope, ali i SAD-a i Azije. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za rad. Osim slikanja, bavio se i grafikom, ilustracijom te je radio scenografiju i kostimografiju.