Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzla

Uskoro počinje izgradnja novog objekta Muzičke škole (FOTO)

20210214_2_46864888_62503037_Web

Nova zgrada Muzičke škole nalazit će se gotovo na identičnom mjestu kao i stara koju su pohađale generacije Tuzlanki i Tuzlaka

Osnovna muzička škola i Srednja muzička škola “Čestmir Mirko Dušek” iz Tuzle godinama su podstanari u svom gradu nakon što je donesena odluka da zbog neuslovnosti napuste zgradu sada već srušene Muzičke škole.

Na svojoj posljednjoj sjednici Vlada TK je donijela odluku o uplati 47.322 KM za rentu odnosno pogodnost lokacije za građenje nove škole, javlja Anadolu Agency (AA).

Plaćanje rente je jedan od bitnijih preduslova za dobijanje građevinske dozvole, a ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković je naglasio kako prikupljena novčana sredstva trebaju biti i potrošena u 2021. godini.

“Rentu za pogodnost lokacije plaćaju svi, pa i Grad Tuzla ako ima viška kvadrata i ako želi nešto graditi mora uplatiti određeni novčani iznos. Mi smo prije usvajanja odluke o uplati iznosa od 47.322 KM ispunili još niz preduslova, a imam informaciju da ćemo vrlo brzo dobiti i građevinsku dozvolu. Projekat postoji od 2018. godine kada su u njegovu realizaciju uključeni su Vlada TK, UNDP i Grad Tuzla”, kaže ministar Baraković.

U budžetu Grada Tuzla za izgradnju novog objekta Muzičke škole je obezbijeđeno 70.000 KM. Vlada TK je u budžetu za 2020. godine izdvojila 800.000 KM, a taj novac je shodno Ugovoru potpisanim sa UNDP-om putem kapitalnih transfera doznačen ovoj organizaciji koja će voditi sve procedure vezane za gradnju.

“Trenutno imamo nešto više od milion KM na raspolaganju i taj novac se mora utrošiti u ovoj godini. Očekujemo, dakle, početak izgradnje novog objekta Muzičke škole, a kasnije ćemo znati koliko nam novca treba za fine ili unutrašnje radove”, kaže ministar Baraković.

Osnovna muzička škola i Srednja muzička škola “Čestmir Mirko Dušek” su dva odvojena pravna subjekta pod istim krovom. Trenutno egzistiraju u Osnovnoj školi Centar u Tuzli.

Direktor Srednje muzičke škole Dejan Milkunić ističe da će se morati uraditi i reprojekat prvobitnog projekta.

“S revidiranim reprojektom imat ćemo prilagođene naše osnovne i minimalne potrebe. Zgrada će zadržati prijašnji izgled, a potrebno je dobro izvršiti unutrašnju preraspodjelu prostora onako kako to nalažu potrebe i jedne, ali i druge škole”, kaže Milkunić.

Nova zgrada Muzičke škole nalazit će se gotovo na identičnom mjestu kao i stara koju su pohađale generacije Tuzlanki i Tuzlaka. Zbog slijeganja terena temelji će se za nekoliko metara pomjeriti, a prije početka gradnje neophodno je izmjestiti cjevovod Vodovoda i Rudnika soli.