Kultura

Uskoro počinju 23. Sarajevske večeri muzike

18/04/2017

Od 11. do 19. maja 2017. godine u Sarajevu će se održati 23. Sarajevske večeri muzike. Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je čak 7 vrhunskih koncerata i 2 muzičke radionice.

Koncerti svečanog otvaranja i zatvaranja Festivala (12. i 19. maja) održat će se u sali Narodnog pozorišta u Sarajevu, dok su ostali koncerti rezervisani za jedinstveni ambijent sarajevske Vijećnice.

Najavni koncert Festivala, “U suret SVEM-u” bit će održan u Domu Oružanih snaga BiH. Ulaznice za koncerte u Domu Oružanih snaga BiH i Vijećnici su besplatne i preuzimaju se na blagajni Narodnog pozorišta, dok je na istom mjestu moguće kupiti ulaznice za koncerte otvaranja i zatvaranja Festivala. Detalje o programu pogledajte na našoj web-stranici www.maf.ba. Dobrodošli!

U okviru 23. izdanja festivala Sarajevske muzičke večeri koji se održava od 11. do 19. maja 2017. godine, Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila i jedan poseban koncert. Riječ je o nastupu flautiste Emmanuela Pahuda u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije i dirigenta Uroša Lajovica na koncertu svečanog otvaranja 23. SVEM-a u petak, 12. maja u 20 časova u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Emmanuel Pahud najpoznatiji je flautista današnjice. Ovaj svestrani umjetnik aktivan je kao solista, te kao kamerni i orkestarski muzičar. Tokom bogate muzičke karijere ostvario je niz nastupa sa najznačajnijim orkestrima i dirigentima svijeta kao što su: Claudio Abbado, Giovanni Antonini, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Ivan Fischer, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Itzhak Perlman, Trevor Pinnock, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, David Zinman. Kao 22-godišnjak angažovan je na poziciji solo-flautiste Berlinske filharmonije, na kojoj je i danas vrlo aktivan.

Na svom premijernom nastupu u Sarajevu, Emmanuel Pahud će uz pratnju orkestra izvesti čuveni Koncert za flautu i orkestar u D duru Arama Hačaturijana, jedno od najzahtjevnijih djela flautističke literature.

Pored Hačaturijanovog djela, publiku na koncertu očekuju izvedbe simfonijskih poema Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova, te Simfonija br. 1 poznata i kao Klasična, Sergeja Prokofjeva. Ulaznice za koncert otvaranja 23. SVEM-a su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.