Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruska književnica

Uskoro u Buybookovim knjižarama “Ešalon za Samarkand” Guzelj Jahine

ESALON ZA SAMARKAND_facebookCover

Autorica i u ovom romanu pripovijeda o snažnoj volji za životom, hrabrosti i žrtvi koju smo spremni podnijeti čak i za one koje ne poznajemo dugo

Uskoro će u izdanju Buybooka izaći knjiga „Ešalon za Samarkand“ ruske književnice Guzelj Jahine.

Guzelj Jahina ruska je književnica i scenaristica tatarskih korijena. Njen debitantski roman „Zulejha otvara oči“, temeljen na iskustvu njene bake, postigao je veliki uspjeh. Preveden je na više od trideset jezika, a snimljena je i istoimena TV serija. Osvojio je važne književne nagrade među kojima su Velika knjiga i Jasna Poljana. Na Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi proglašen je najboljim proznim djelom. Bio je u finalu za nagradu Ruski Booker i u najužem izboru za nagradu EBRD. „Ešalon za Samarkand“ njen je posljednji roman, također temeljen na važnim događajima iz historije SSSR-a.

Oktobar 1932. Nakon Građanskog rata glad je nemilosrdno zahvatila srce Rusije. Najjače su pogođeni oni naseljeni oko rijeke Volge, a najranjivija kategorija stanovništva su djeca. Roman prati hitnu evakuaciju pet stotina djece, koje je surovo vrijeme ostavilo bez doma i roditeljske brige, iz Kazanja u daleki Samarkand. Zapovjednik konvoja je mladi komandant Dejev, veteran Građanskog rata, a ekspediciju nadgleda stroga komesarka Bijela. Putovanje koje će trajati šest sedmica pretvorit će se u pravu avanturu. Protagonisti će se na putu susresti s mnogim preprekama, od danonoćnog traganja za hranom i medicinskim potrepštinama, pa do smrti koja nemilosrdno uzima najslabije.

Autorica i u ovom romanu pripovijeda o snažnoj volji za životom, hrabrosti i žrtvi koju smo spremni podnijeti čak i za one koje ne poznajemo dugo. Put dug hiljade kilometara promijenit će živote svih putnika, a „Ešalon za Samarkand“, koji obiluje potresnim i dirljivim, ali i duhovitim scenama, zasigurno će dirnuti srca čitalaca. Guzelj Jahina još jednom je dokazala da je vrhunska pripovjedačica.