Mostar

“Uspavanka za Mladenku” povodom obilježavanja Dana ljudskih prava

mladja444

Bit će to sedma repriza ove predstave u vrlo kratkom vremenu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, Mostarski teatar mladih večeras će odigrati predstavu “Uspavanka za Mladenku”.

Predstava je autorski projekt Seada Đulića u kojem igraju Edina Delalić, Mia Musić, Ali Kamer Aksoy, Alem Neziri, Sabahudin Balavac, Haris Habibija i Faris Količić.

Bit će to sedma repriza ove predstave u vrlo kratkom vremenu, koja na dokumentarno – poetski način govori o zločinu počinjenom nad civilima 1993. godine u selu Grabovica.

“Mi smo samo uradili normalnu ljudsku gestu, a biti čovjek nije hrabrost. Ili možda u ovim vremenima uistinu jeste.
Ta pitanja o hrabrosti još više su nas učvrstila u uvjerenju da radimo pravu stvar, ali su nas i gonila da pokušamo napraviti i umjetnički relevantnu predstavu. Ako to uspijemo, vjerovali smo, puno više ljudi će biti suočeno sa gotovo zaboravljenim zločinom, a to će, bili smo uvjereni, djelovati katarzično na mnoge ljude u Mostaru.

Grabovica je u našoj predstavi metafora za brojne nevine žrtve, jer cilj nam nije bio napraviti predstavu koja će rekonstruisati događaj”, saopćili su iz MTM-a.

Prije predstave, Međunarodni institut za mir saopštit će odluku o ovogodišnjem dobitniku Nagrade za promicanje kulture mira u 2018. godini.