Kultura

slavili 24. rođendan

Uspješna Noć knjige u Buybooku

30/12/2020

Najtraženiji naslov ove godine bio je "Kako ostati pri pameti u doba podjela“, iz pera jedne od najčitanijih savremenih autorica, Elif Şafak

Izdavačka kuća Buybook i ove je godine organizovala tradicionalnu Noć knjige te uz nju proslavila 24. rođendan. U Noći knjige, kako su saopćili iz IK Buybook, podjednaku su pažnju plijenili i strani i domaći autori.

Najtraženiji naslov ove godine bio je “Kako ostati pri pameti u doba podjela“, iz pera jedne od najčitanijih savremenih autorica, Elif Şafak.

Veliko interesovanje pobudila je i “Simfonija iz divljine“ Dana Browna, interaktivna slikovnica koja predstavlja poseban čitalački doživljaj i najmlađe čitaoce uvodi u svijet književnosti.

Tu su još i “Konak suza“ turske autorice Şebnem İşigüzel, koji govori o ljubavi, razumijevanju i saosjećanju, ali i kobnim posljedicama koje životne greške nose sa sobom.

Veliko interesovanje pobudio je i najnoviji roman Elene Ferrante “Lažljivi život odraslih“, koji i nakon više od tri mjeseca od objavljivanja plijeni pažnju čitalačke publike, potom roman “Zulejha otvara oči“ ruske spisateljice Guzelj Jahine koji prati sudbinu naslovne junakinje i njeno sazrijevanje u Sibiru, a temeljen je na stvarnim događajima. Tu su još i “Nijema pacijentica“, bestseler The New York Timesa, “Svjedočanstva“ Margaret Atwood, nastavak romana “Sluškinjina priča“, te “Grad za djevojke“, najnoviji roman Elizabeth Gilbert.

Među najtraženijma su i naslovi domaćih tj. bh. autora poput “Ovo vrijeme sada“, drugo dopunjeno izdanje Semezdina Mehmedinovića, prva knjiga koju je autor objavio nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu, te “Mliječni zubi“ Lane Bastašić, ovogodišnje dobitnice Evropske nagrade za književnost za roman “Uhvati zeca“, koji je također u kratkom vremenskom periodu osvojio čitaoce širom regiona, kao i novo izdanje knjige priča “Ljubav i prepreke“ Aleksandra Hemona, te knjige “Ako ti jave da sam pao“ Darija Džamonje.

Noć knjige je osim u sarajevskoj i tuzlanskoj knjižari Buybook, bila i na web shopu buybook.ba gdje je, kao i prethodnih godina, zabilježen rekordan broj posjetilaca zbog čega je produžena na još jedan dan, saopšteno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.