Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kontinuitet djelovanja

Uspješna saradnja Umjetničke galerije i Službe za arhiv Brčko distrikta BiH

Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Službom za arhiv Brčko distrikta BiH već je realizirano nekoliko zajedničkih kulturnih aktivnosti, a u toku je realizacija još dva važna zajednička projekta

Iako djeluje u otežanim okolnostima zbog aktuelne situacije uzrokovane koronavirusom, Umjetnička gelerija Brčko distrikta BiH nastoji održati kontinuitet svoga djelovanja.

Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Službom za arhiv Brčko distrikta BiH već je realizirano nekoliko zajedničkih kulturnih aktivnosti, a u toku je realizacija još dva važna zajednička projekta.

Kustosica Umjetničke galerije Brčko Distrikt BiH Sonja Đurović izjavila je da je za kraj januara planirana izložba slika akademskog slikara Seada Hasanefendića (1926-2009.), prvog kustosa brčanske galerije, i jednog od najaktivnijih brčanskih umjetnika socijalističkog perioda.

– Sead Hasanefendić je bio angažovani umjetnik koji je radio prije svega motive iz narodno-oslobodilačkog rata, a na ovoj izložbi bit će prikazani portreti boraca sa područja Brčkog. Na nekim od portreta su predstavljeni učesnici narodnooslobodilačke borbe po kojima su brčanske škole ranije nosile imena, kao što su Tamara Begović, Jelenka Voćkić, Nasto Nakić i Zaim Mušanović. U postsocijalističkom periodu je aktuelan revizionizam mita o partizanima pa je i ova izložba prilika da se taj period sagleda iz savremene perspektive. Izložba posvećena Seadu Hasanefendiću bit će realizirana u saradnji sa Službom za arhiv Brčko distrikta BiH – izjavila je za Fenu Đurović.

Šef Službe za arhiv Brčko distrikta BiH Ćazim Suljević je kazao da je izlagačka djelatnost važan segment arhivske djelatnosti pa je saradnja sa Umjetničkom galerijom u Brčkom nužna i višestruko korisna.

– U posljednje tri godine brčanski arhiv je priredio i organizovao šest izložbi i sve su realizirane u izložbenim prostorima Umjetničke galerije. U ovoj godini je planirano predstavljanje tri izložbe koje tematiziraju brčansku kuturnu historiju, a jedna od njih je izložba portreta učesnika NOB-a iz Brčkog koje je sedamdesetih godina slikao Sead Hasanefendić, prvi direktor Umjetničke galerije ‘Rizah Štetić’ u Brčkom. Osim portreta uz izvode iz biografija, izložba sadrži i nekoliko panoa posvećenih životnom i umjetničkom putu Seada Hasanefendića – izjavio je Suljević.

S obzirom na činjenicu da se 2020. godine navršilo 45 godina od osnivanja Umjetničke galerije u Brčkom, u pripremi je monografija u kojoj će biti prikazan historijat galerije, a značajan dio monografije bit će posvećen Međunarodnoj likovnoj koloniji “Sava“ koja se u Brčkom organizuje već dvadeset godina zaredom.

Osim toga, u monografiji će biti predstavljen i kompletan fundus umjetničkih djela galerije koji broji blizu hiljadu eksponata.

Ovaj projekat se također realizira u saradnji sa Službom za arhiv Brčko distrikta BiH koja je za izradu monografije ustupila sva dokumenta koja se tiču osnivanja galerije, te pripremila biografske podatke ljudi koji su bili učesnici njenog osnivanja.