Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada KS

Uvećana podrška naučnoistraživačkom i umjetničkoistraživačkom radu

Aleksandra Nikolic (1)

U ovogodišnjem Budžetu Kantona Sarajevo osigurano 4.000.000 KM za naučnoistraživačku djelatnost i razvoj naučnog djelovanja

Vlada Kantona Sarajevo je uvećala podršku naučnoistraživačkom i umjetničkoistraživačkom radu, te je u ovogodišnjem Budžetu Kantona Sarajevo osigurano 4.000.000 KM za naučnoistraživačku djelatnost i razvoj naučnog djelovanja.

U saopćenju iz Press službe Kantona Sarajevo se navodi da je u odnosu na prethodnu godinu, izdvojeno je 1.000.000 KM više, što je u skladu s principima Vlade KS da se kontinurano povećavaju budžetska sredstva za nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Ministrica za visoko obrazovanje, nauku i mlade KS Aleksandra Nikolić navela je da su sredstva namijenjena za sufinansiranje projekata i programa koji daju doprinos razvoju naučnoistraživačkoj, umjetničkoistraživačkoj i istraživačkorazvojnoj djelatnosti.

Na prijedlog ministrice, Vlada je na posljednjoj sjednici donijela i Odluku o utvrđivanju namjene, kriterija i načina raspodjele sredstava za podršku ovoj djelatnosti.

-Sredstva će biti raspoređena kroz dva programa. Prvi program obuhvata jačanje i razvoj ljudskih resursa, administrativnih i istraživačkih kapaciteta, unapređenje međunarodne saradnje i umrežavanja, kao i jačanje sinergije između javne uprave, nauke i privrede kroz promoviranje novih pristupa u istraživanju i inovacijama. Za te svrhe je osigurano 300.000 KM. Dio ovog programa je i projekt “Modul memorije opkoljenog Sarajeva” kroz koji će se realizirati naučno istraživanje prošlosti na temelju umjetničkog izraza kroz nove medije.Osnovni cilj ovog projekta je očuvati sjećanje na tragičnu prošlost Bosne i Hercegovine, ali i prepoznavanje kulturoloških i umjetničkih vrijednosti koje su nastale u periodu opsade našeg grada. Za ovaj dio programa je izdvojeno 150.000 KM- navela je ministrica Nikolić.

U okviru drugog programa, predviđeno je sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata/programa od posebnog interesa za Kanton Sarajevo sredstvima u iznosu od 3.550.000 KM, od toga 2.800.000 za projekte koji će obuhvatiti teme iz svih oblasti nauke i umjetnosti i koji će doprinijeti povezivanju nauke i ekonomije, višem stepenu internacionalizacije i poticanju inovativnih pristupa istraživanju (RRI – Responsible Research and Innovation) u svim područjima kroz koja će biti demonstriran njihov utjecaj na razvoj društvene zajednice.

-Za jačanje kapaciteta za internacionalizaciju osigurano je 450.000 KM, što između ostalog obuhvata izdavanje knjiga i monografija, izdavanje i indeksiranje časopisa, međunarodne članarine, te uvođenje programa /modula na stranim jezicima, kao i inovativnih materijala koji promovišu dostignuća BiH u nauci i umjetnosti. Program predviđa i jačanje kapaciteta za apliciranje na istraživačke EU fondove, sufinansiranje objave naučnih članaka, te organizacije i učešća konferencija, za što je izdvojeno 300.000 KM-, obrazložila je ministrica.

U svrhu realizacije prvog programa, sredstva će biti dodijeljena putem sporazuma i odluka za korisnike kojima je postupak dodjele sredstava propisan zakonskim aktom i u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta za tekuću godinu.

Sufinansiranje projekata/programa u okviru drugog programa bit će realizirano nakon provedene procedure javnog poziva. Javni poziv će biti objavljen u petak 6. maja na web stranici Ministarstva https://mon.ks.gov.ba/.