Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koncert za kraj

Uz zvuke sevdaha spuštena zavjesa na “Mostarsko ljeto”

mostarsko ljeto (1)

Tradicija Mostarskog ljeta duga je više od 40 godina

“Večeri sevdaha Narodnog orkestra Mostar” naziv je koncerta kojim je u četvrtak navečer u mostarskom Centru za kulturu svečano zatvorena kulturna manifestacija Mostarsko ljeto.

Posjetitelji koncerta uživali su u interpretacijama tradicionalnih bosanskohercegovačkih narodnih pjesama mostarskih solista Adnana Jakupovića, Mustafe Omerike, Anela Čorde, Salema Sihirlića, Adnana Jerlagića, Hamze Šantića, Dine Memića i Semira Hrbinića.

Na završnom događaju organizatori su uručili prigodne zahvalnice pokroviteljima i najvjernijim posjetiteljima Mostarskog ljeta. Zahvalnice su dobili Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, Grad Mostar i BH Telecom, a zahvalnica najvjernijoj posjetiteljici ovogodišnje manifestacije je uručena Zijadi Zekić, koja nije propustila niti jedan sadržaj Mostarskog ljeta.

PR Mostarskog ljeta Senada Malanović u izjavi za Fenu kazala je kako su u protekla dva mjeseca na Mostarskom ljetu priređena 32 kulturna događaja, te da je bilo sadržaja za sve uzraste i generacije, od kazališnih i dječjih predstava, koncerata, izložbi i ostalih sadržaja.

– Ono što je značajno je to da smo ove godine bez obzira na pandemiju koronavirusa imali drage goste, i to Zijada Sokolovića, Pozorište mladih Sarajevo, Teatar Exit iz Zagreba, a zahvaljujući Francuskom institutu imali smo goste iz bihaćke grupe koja stvara glazbu na francuskom jeziku – kazala je Malanović.

Podsjetila je da je 2020. godine program Mostarskog ljeta bio značajno reduciran, dok su ove godine održani svi planirani sadržaji zahvaljujući povoljnoj epidemiološke situacije tijekom ljeta.

– Broj posjetitelja na ovogodišnjoj manifestaciji svjedoči da su se građani zaželjeli kulturnih događanja. Među posjetiteljima nisu bili samo građani Mostara, već i turisti koji su se zatekli tu i rekli su kako rado dolaze u Mostar da poprate neke od ponuđenih sadržaja jer su godinu dana živjeli u izolaciji i jednostavno su se zaželjeli takvih zbivanja – dodala je Malanović.

Tradicija Mostarskog ljeta duga je više od 40 godina, a festival je nakon osmogodišnje stanke ponovno pokrenut 2017. godine na inicijativu pet mostarskih kulturnih ustanova: Centra za kulturu, Narodnog pozorišta, Narodne biblioteke, Pozorišta lutaka i Muzeja Hercegovine.