ambasador bih u britaniji

Vanja Filipović: Važno je imati sredstava da možemo više promovisati bh. kulturu

FNA_155217

Ambasador Filipović podsjeća na ulogu ambasada da predstavljaju zemlju i zastupaju njene interese (diplomatski dio) te pružaju zaštitu njenim građanima (konzularni dio). BiH ima 56 DKP-ova u svijetu (ambasade, misije i konzulati), koji sa tom zadaćom predstavljaju našu zemlju u svijetu

U skladu sa diplomatskom profesijom kao i definiranim ciljevima vanjske politike BiH, Ambasada BiH u Londonu promovira i štiti interese BiH kroz različite segmente – kulturu, gospodarstvo i politički segment bilateralnih odnosa naše dvije zemlje – BiH i Ujedinjenog Kraljevstva. Naša misija u Londonu je podignuti vizibilitet države kroz razne aktivnosti kojima privlačimo pažnju na Bosnu i Hercegovinu u pozitivnom svjetlu – kazao je u razgovoru za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Vanja Filipović.

Ambasador Filipović podsjeća na ulogu ambasada da predstavljaju zemlju i zastupaju njene interese (diplomatski dio) te pružaju zaštitu njenim građanima (konzularni dio). BiH ima 56 DKP-ova u svijetu (ambasade, misije i konzulati), koji sa tom zadaćom predstavljaju našu zemlju u svijetu.

Govoreći o izazovima ovog zanimljivog i zahtjevnog angažmana, Filipović je podvukao da su izazovi s kojima se susreću prije svega finansijske prirode jer su predviđena sredstva koja ambasada ima na raspolaganju za realizaciju bilo kakvih sadržaja, prijema ili projekata, tek simbolična.

– Uz to, tu su i izazovi tehničke prirode, poput obezbjeđivanja ulaznih viza za UK. Imali smo priliku prije početka pandemije organizovati izložbu čiji su autori dvojica banjalučkih umjetnika – Nebojša Bosnić i Nikola Zaklan, koji nisu mogli doći i lično učestvovati zbog visokih troškova puta i apliciranja za vize. Ipak, izložba je održana i to je bila prilika da se prikažemo u vrlo pozitivnom svjetlu u diplomatskoj zajednici, ali i londonskim poklonicima umjetnosti – naveo je.

Govoreći o nedostatku sredstava za aktivnosti ambasade, Filipović je podvukao da se finansijski problemi posebno dotiču promocije kulture i kulturnih sadržaja.

– Mislim da bi bilo od velike važnosti imati sredstva da se bar dva par puta godišnje mogu pozvati umjetnici iz Bosne i Hercegovine da gostuju u UK i promoviraju svoj rad u organizaciji Ambasade. To je uobičajeno za ambasade koje imaju planirana sredstva za ovu stavku i jedan od najboljih vidova promocije zemlje i njene kulture. Naša ambasada u Londonu ima izuzetan prostorni kapacitet, i uvijek smo spremni surađivati sa umjetnicima kako bi predstavili njihov rad – istakao je.

Kada je riječ o poteškoćama koje je i bh. diplomatiji donijela pandemija, šta je usprkos tome Ambasada uspjela da uradi te koji su planovi, ambasador BiH u Velikoj Britaniji smatra da je pandemija donijela brojne dodatne izazove za diplomatski rad.

Pojašnjava da su bili “takoreći” natjerani da se presele u online format kako bi se družili, razgovarali, prezentirali našu zemlju.

Navodi da su ove godine pored određenih online druženja, organizovali događaje, a neke od njih zajedno sa organizacijama dijaspore u Ujedinjenom Kraljevstvu. Posebno je istakao izložbu i projekciju filma “Migration blanket” mirovne aktivistice i umjetnice Salme Zulfiaqar, posvećenu ženama migrantima iz cijelog svijeta.

– Ugostili smo nedavno autora Igora Memića i ansambl teatarske predstave “Old Bridge” koja govori o ratnom Mostaru, ali pored promocije kulture sjećanja, takođe opisuje i kulturno-historijsko naslijeđe BiH. Nakon toga, družili smo se i sa studentima University College London – School of Slavonic and East European Studies, koji u sklopu svojih studija proučavaju slavenske i istočno-evropske zemlje i kulturu – podvukao je.

Također izdvaja i posjetu bosanskohercegovačkih postdiplomskih studenata koji su u UK u sklopu “Chevening” programa Vlade UK, kao i svečanu večeru sa zastupnicima oba Doma parlamenta UK u čast posjete ministrice vanjskih poslova BiH Londonu Bisere Turković.

Nažalost, podvlači on, u posljednjem momentu morali su otkazati dva velika planirana događaja zbog Covid-19 situacije – diplomatski seminar o temi eurotlantskih integracija zemalja zapadnog Balkana, kao i izložbu umjetničkih radova Sonje Radan, koja slavi 30 godina uspješnog rada u Londonu, a bit će realizovana čim se steknu uslovi. Planova, kaže, imaju jako puno, ali sve će zavisiti od epidemiološke situacije i mjera restrikcija. Moguće je da će neke planirane aktivnosti organizovati u online formatu.

Govoreći o planovima za narednu godinu, Filipović najavljuje da Ambasada planira za 1. mart naredne godine u sklopu obilježavanja 30 godina od nezavisnosti BiH organizirati naučni simpozij, u formatu kako bude moguće organizirati u tom trenutku, uživo u Ambasadi sa zvanicama, online ili hibrid event, kako bi se mogli uključiti i naučnici iz BiH, Evrope i svijeta i doprinijeti diskusiji.

Također je u planu i koncert Dženane Huseinagić i Dženane Šehanović Sarajlić – “Sevdah i klasika”. Ambasada trenutno traži način finansijske konstrukcije u svrhu realizacije koncerta, a u interesu promocije kulture BiH. Za početak jula naredne godine planirano je da se održi Međunarodna konferencija/globalni samit za promicanje slobode vjeroispovijesti i uvjerenja (ForB), koja okuplja međunarodne vlade i vjerske vođe (kako je u novembru ove godine najavila ministrica vanjskih poslova UK, Velika Britanija i FCDO su ovogodišnji domaćini samita). Ambasada smatra iznimno važnim da je BiH član te alijanse od samih početaka i da učestvuje u svim inicijativama i konferencijama o toj temi.

Govoreći o povezanosti sa bh. zajednicom u Ujedinjenom Kraljevstvu, ambasador Filipović je istakao da Ambasada ima izuzetnu povezanost i koordinaciju sa krovnom organizacijom bh. dijaspore u UK “Bosnia and Herzegovina – UK Network”, kao i dopunskim školama koje djeluju u šest gradova, te sa manjim neformalnim grupama bh. državljana i pojedincima, odnedavno i sa Britansko-bosanskohercegovačkom privrednom komorom.

– Zajedno organizujemo dešavanja, koordiniramo razne aktivnosti, podržavamo jedni druge. Imamo sjajnu dijasporu koja na najbolji način predstavlja sve najbolje vrijednosti bosanskohercegovačkog društva – podvukao je u razgovoru za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Vanja Filipović.