Kultura

Muzička akademija UNSA

Veče savremene muzike za violončelo i harmoniku

30/12/2020

Saradnja dua „2B“ već neko vrijeme je bazirana na određenoj tematici. Ovaj put fokus je na istraživanju životnih ideala prikazanih kroz umjetnost koja pripada trima različitim kulturama – ruskoj, japanskoj i britanskoj

Koncertna sezona Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (UNSA) započinje koncertom dua „2B“, koji čine renomirane bosanskohercegovačke umjetnice i profesorice na Muzičkoj akademiji – violončelistica Belma Alić i akordeonistica Belma Šarančić, koje će nastupiti u utorak, 5. januara u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, s početkom u 19.00 sati.

Saradnja dua „2B“ već neko vrijeme je bazirana na određenoj tematici. Ovaj put fokus je na istraživanju životnih ideala prikazanih kroz umjetnost koja pripada trima različitim kulturama – ruskoj, japanskoj i britanskoj. Tako će se na programu koncerta naći četiri pomno odabrana djela: „In Croce“ Sofie Gubaiduline, „The Dream Carp“ Yujia Takahashia, „Stone Garden 2“ Nigela Osborna, te „In die Tiefe der Zeit“ Toshio Hosokawe,najavili su sa Muzičke akademije Sarajevo.

Belma Alić (violončelo) diplomirala je violončelo u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji UNSA. U istoj klasi završava postdiplomski i doktorski studij. Tokom školovanja usavršavala se na majstorskim kursevima i seminarima za violončelo i kamernu muziku kod istaknutih pedagoga.

Bila je članica Međunarodnog omladinskog gudačkog orkestra u Sloveniji i Svjetskog simfonijskog orkestra muzičke omladine. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u BiH i Italiji. Umjetnički je rukovodilac kamernog ansambla Strings Attached Sinfonietta i članica je kamernog ansambla muzičke akademije aMAS. Od 2007. godine član je ansambla Circus opera. Trenutno je vanredni profesor iz oblasti violončela na Muzičkoj akademiji UNSA.

Belma Šarančić (harmonika) završila je dodiplomske studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Magistrirala je u klasi prof. Radomira Tomića, dok je specijalističke studije završila u klasi prof. Claudia Jaccomucija u Italiji. Doktorirala je harmoniku na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Učestvovala je i pobjeđivala na mnogobrojnim takmičenjima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Snimala je za domaće televizijske stanice i produkcijske kuće, kao i muziku za filmove. U pedagoškom radu njeni studenti bilježe mnogobrojne solističke nastupe kao i više od 70 nagrada na internacionalnim takmičenjima u kategorijama solista i kamernih sastava. Trenutno je vanredni profesor iz oblasti harmonika na Muzičkoj akademiji UNSA.

Link koncerta bit će distribuiran putem YouTube kanala Koncertne sezone MAS i njenih društvenih medija.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.