Kultura

“Veče sevdaha” kruna banjalučke manifestacije “Vezeni most 2017”

18/07/2017

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” iz Zenice, večeras je Banjaluci poklonila koncert “Veče sevdaha” održan u okviru manifestacije “Vezeni most 2017.”, javlja Anadolu Agency (AA).

Koncert je održan u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor, a, osim gostiju iz Zenice, nastupio je i banjalučki hor “Safikada”. U koncertnoj dvorani tražilo se mjesto više, a posjetioci su pjevali zajedno sa izvođačima i nagrađivali ih gromoglasnim aplauzima.

“Veče sevdaha” inače predstavlja tradicionalni kraj manifestacije “Vezeni most” koju svake godine u gradu na Vrbasu organizuje Zajednica udružena građana Banjaluke.

Hazim Maglajlić predsjednik Organizacionog odbora 14. susreta Banjalučana “Vezeni most”, rekao je da se zbog ove večeri u Banjaluku vraća veliki broj Banjalučana koji žive u dijaspori, ali i iz bh. gradova, naročito iz Sarajeva.

Izrazio je zahvalnost zeničkom “Preporodu” jer su odlučili da besplatno održe koncert u okviru ove manifestacije, a, osim toga, zahvaljujući njima organizovana je i izložba slika Likovne kolonije iz Zenice “Stara Bosna”, koja je večeras otvorena u holu Banskog dvora.

Rezimirajući manifestaciju koja je počela u petak, Maglajlić je istakao da je cilj bio da se druže i da pokažu “da možemo živjeti jedni s drugima i to ne jedni pored drugih, nego zajedno”.

“Sve manifestacije imale su za cilj da nas pomire”, rekao je on i ocijenio da je ovogodišnja manifestacija bila izuzetno uspješna.

Kazao je da za sljedeću godinu planiraju da u Vezenom mostu učestvuju i građani iz grudih opština.

“Da ostvarimo saradnju i da se prevaziđe sve ono što nas je sve ove godine sputavalo. Nadam se da ćemo ponovo početi da idemo zajedno i na Bajrame i na Božiće, kao što je to nekad bilo”, kazao je Maglajlić.

Među Banjalučanima koji su večeras uživali u sevdalinkama bio je i Mujo Metaj, koji od 1993. godine živi u Švedskoj. Sada u Banjaluku dolazi oko četiri puta godišnje, a manifestaciju “Vezeni most” nikada ne propušta.

“Ovo je nama potrebno da se povezujemo, dođemo ovdje da napunimo naše akumulatore, odemo gore i pravimo manifestaciju sličnu ovome koja se održava u oktobru u Halmstadu. Ovo je krasno, trebalo bi da se i dalje nastavi, samo da se poveže još više ljudi, da nam političari dođu da vide šta radimo, da smo obično ljudi”, rekao je Mujo Metaj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.