Kultura

“Veče sjećanja” u Sarajevskom ratnom teatru

31/01/2017

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra publika će imati priliku u večeras pogledati predstavu “Ay, Carmela” koju SARTR posvećuje sjećanju na Srđana Aleksića i njegov hrabri čin zaštite čovjeka i njegovog života.

“Ay Carmela” je jedna od najuspješnijih predstava u BiH, nastala 1999. godine po dramskom tekstu Jose Sanchisa Sinisterra i u prijevodu Filipa Fruka. Režiju za predstavu uradio je Robert Raponja, dramaturg je Dubravka Zrnčič-Kulenović, a u predstavi igraju Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

“Ay, Carmela” je priča o glumačkom i ljubavnom paru koji je tokom španskog građanskog rata primoran odigrati predstavu kao posljednji vapaj za milost zarobljenika Frankovih vojnika koje fašisti sutradan ujutro planiraju strijeljati. To je moćna i emotivna priča o suočenju, ne samo umjetnika, nego i individualca sa snagom i beskompromisnošću zla, dostojanstvu i moći umjetnosti da je sačuva u sukobu sa zlom.

Baš kao što i heroina Carmela koja se, prekidajući predstavu, odluči suprotstaviti zlu fašizma tokom građanskog rata u Španiji, tako i Srđanov hrabri i ljudski čin spašavanja sugrađanina od torture tog istog zla prije 24 godine u BiH, potvrda su da je „zlo nepopravljivo jer dobro zbog kojeg neko izgubi glavu drugim ljudima ne znači ništa“ (Miljenko Jergović).

– Sarajevskom ratnom teatru znači hrabrost i ljudskost Srđana Aleksića, te u saradnji s edukativnim centrom Enkidu iz Sarajeva i Alternativnim klubom Trebinje, želi „Veče sjećanja“ podijeliti s gledateljima izvedbom predstave “Ay Carmela” večeras u SARTR-u, s početkom u 20.00 sati – navode iz SARTR-a

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.