HKD „Napredak“

Večer poezije s pjesnikom Josom Živkovićem Sojom održana u Brčkom

joso

Uz pjesnika, gost večeri bio je književnik Željko Ivanković koji je predstavio Živkovićevu poeziju

U Brčkom je sinoć u organizaciji brčanske podružnice HKD „Napredak“ održana večer poezije posvećena pjesniku Josi Živkoviću Soji.

Uz pjesnika, gost večeri bio je književnik Željko Ivanković koji je predstavio Živkovićevu poeziju.

– Pjesnika Josu Živkovića upoznao sam prije više od trideset godina kada sam bio recenzent njegove prve knjige. U međuvremenu Joso Živković je skupio 60 godina života i šest knjiga poezije. Izbor pjesama za zbirku „Rast do dna“ koju smo večeras između ostalih predstavili, uradio je Luko Paljetak jedan od naših najvećih živih pjesnika. On je iz šest knjiga poezije napravio izbor u koji je uvrstio 120 pjesama, te u najreprezentativnijem obliku prikazao poeziju Jose Živkovića i pokazao zapravo da je on pjesnik koji traje kroz desetljeća, da je on pjesnik koji koncentrira svoju pjesničku snagu i pri tom pišući svoju poeziju narasta iz knjige u knjigu. Tako da je ovaj presjek njegove poezije ono najbolje što smo dobili od njega zahvaljujući Luki Paljetku- kazao je za Fenu Ivanković.

Pjesnik Joso Živković je izjavio da on kao autor ne može mnogo govoriti o svojoj poeziji, ali da može kazati da su, kao i kod većine pjesnika, njegove pjesme njegov unutarnji dijalog.

– Moj pjesnički jezik je možda škrt, pjesme su kratke i misaone, refleksivne, ali to je moj vlastiti pjesnički izraz i način kojim komuniciram sa svijetom oko sebe- kazao je Živković.

Joso Živković Soja rođen je 1960. godine u Kostrču, općina Orašje. Školovao se u rodnom mjestu, Orašju i Zagrebu. Objavljivao je u brojnim časopisima i sudjelovao na književnim skupovima u zemlji i inozemstvu. Njegove pjesme zastupljene su u mnogim zajedničkim zbirkama, antologijama i zbornicima pjesama u Evropi i svijetu. Poezija mu je prevođene na engleski, njemački, danski, francuski, španski, italijanski, ruski,bugarski, arapski i turski jezik. Za svoj pjesnički rad Živković je dobio sljedeće nagrade: „Antun Branko Šimić“, „Dubravko Horvatić“ i „Fra Martin Nedić“. Do sada je objavio šest zbirki pjesama, te zbirku izabrane poezije „Rast do dna“ po izboru Luke Paljetka.

Stihove Živkovićevih pjesama govorio je Irfan Kasumović, glumac iz Tuzle, a program je obogaćen i muzičkim tačkama koje su izveli Ana Ivanek, Eldar Osmanović, Biljana Petrović i Ružica Tadijanović. Moderator pjesničke večeri bila je Katarina Marošević, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti iz Brčkog.