Kultura

izložba "Krug"

Večer turske kulture na Mostarskom ljetu

22/08/2020

Direktorica Kaymek centra Billur Dilber kazala je tom prigodom kako se nada da je ovaj kulturni događaj makar nakratko sve prisutne udaljio od problema s pandemijom covid-19

U petak navečer, u okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2020”, u Institutu Yunus Emre upriličena je Večer turske kulture te je otvorena izložba ebru umjetnosti pod nazivom “Krug”, autora Tarika Zagorčića.

“Aktivno pripremam ovu izložbu oko godinu dana, ali najviše sam joj se posvetio zadnjih šest mjeseci. Na izložbi imam cvjetne motive koje nalazimo u tradicionalnoj ebru umjetnosti, a pored toga imam i cvjetne motive koje vidimo u modernoj ebru umjetnosti. Izloženo je 26 radova, uglavnom sam izabrao najbolje radove koje sam imao. Mislio sam da ću imati manje radova, ali nisam se mogao odlučiti pa sam dodao još koji rad, jednostavno nisam mogao prežaliti da ih ne izložim”, istaknuo je autor izložbe, priopćili su organizatori.

Ovo je Zagorčićeva druga samostalna izložba, i to ponovno u sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto”, nakon izložbe iz 2018.

“Prvu samostalnu izložbu imao sam 2018. godine, također na manifestaciji ‘Mostarsko ljeto’. Izložba je nosila naziv ‘Nastanak’, a tako sam je nazvao jer sam tu vidio sebe i moj postanak kao ebru majstora, ebru umjetnika. Tom izložbom htio sam da prikažem svu ljepotu batala i osnovnih tehnika koje se mogu uraditi”, kazao je Zagorčić.

Organizatori izložbe bili su Kaymek centar za edukacijske kurseve i umjetnost Mostar i Institut Yunus Emre Mostar.

Direktorica Kaymek centra Billur Dilber kazala je tom prigodom kako se nada da je ovaj kulturni događaj makar nakratko sve prisutne udaljio od problema s pandemijom covid-19.

“Večeras smo pokušali pretvoriti koronu u neku, da kažemo, prednost. Kao Kaymek centar otvorili smo izložbu ebru umjetnosti ‘Krug’, autora Tarika Zagorčića. Ono što ja mogu reći za ovu izložbu je da je bolja od radova većine umjetnika u Turskoj i zasigurno mogu reći da BiH u ovom trenutku ima pravog ebruistu”, istaknula je Dilber.

Ona se osvrnula se na protekle četiri godine rada Kaymek centra Mostar, kazavši kako je u tom razdoblju realizirano stotinjak radionica s preko tisuću polaznika.

Prisutnima se obratila i zamjenica generalnog konzula Republike Turske u Mostaru Gamze Algün, koja je zahvalila svima koji su doprinijeli pripremi i realizaciji izložbe koja je, kako kaže Algün, vrlo dobar primjer saradnje u bilateralnim i kulturalnim odnosima.

Nakon otvorenja izložbe, u dvorištu Instituta Yunus Emre Mostar upriličeno je koktel druženje uz mali koncert turske muzike. Na koktel druženju posjetioci su imali priliku, između ostalog, isprobati tradicionalni turski čaj, simit i baklavu, a u muzičkom dijelu svirali su i pjevali mladi umjetnici Nejra Haračić, Emina Čevra, Ajdin Pandur i Ali Kamer Aksoy.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.