Meeting Point

Večeras se zatvara 13. Pravo Ljudski Film Festival

PLJ093©TamaraDelaFuente (1)

Nakon pet uzbudljivih dana 13. Pravo Ljudski Film Festivala spuštamo zavjesu do sljedećeg novembra. No nećemo vas pustiti da odete bez pozdrava, a oprostit ćemo se (zasad!) na najljepši mogući način: dodjelom nagrada za kraj

Proteklih dana slavili smo moć imaginacije i magiju pokretnih slika; njihovu sposobnost da ushite i uznemire, da sanjaju bolji svijet. Na sutrašnjem zatvaranju ćemo rekapitulirati rečeno, promišljeno i odsanjano i proglasiti najbolje, kaže se u saopćenju za javnost Pravo Ljudski Film Festivala i dodaje:

Večeras u Meeting Pointu u 19:30 proglasit ćemo najbolji film takmičarske selekcije extra muros. Osam filmova iz jedanaest zemalja, međusobno vrlo različitih pristupa, estetika i tema, i ove je godine pružilo uvid u to kako kreativni dokumentarni film promišljaju reditelji i rediteljice bez mnogo iskustva, ali sa velikim ambicijama. U selekciji ste gledali Dnevnici iz Smećozemlje (Michael Woods), Taurunum Boy (Jelena Maksimović i Dušan Grubin), Vuk i sedam jarića (Elena Gutkina i Genrikh Ignatov), Pisma 1 & 2 (Ana Pavlović), Pozdrav iz slobodnih šuma (Ian Soroka), Majči (Josip Lukić), Wild Relatives (Jumana Manna) i Udaljeno sazviježđe (Shevaun Mizrahi).

ZooMeri i ZooMerice, dvanaestero mladih iz BiH, Srbije i Kosova, proglasit će najbolji film za mlade. Nakon što su gledali kreativne dokumentarne filmove i sticali znanja o toj umjetnosti na tri festivala (PLJFF, DokuFest i Pančevo Film Festival), članovi i članice mladog žirija proglasit će najbolji film u selekciji Zumiraj dokumentarni film. U selekciji ste gledali filmove Silvana (Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis), Nezavisni dečko (Vincent Boy Kars), Mladost (Jose F. Rodríguez), Alba: Svi neće završiti u budućnosti (Tomas Leach), NE! NE! NE! (Mykola Ridnyi) i Coby (Christian Sonderegger).

Poslije proglašenja nagrada, gledamo film zatvaranja: Trideset duša Diane Toucedo. Film o dvanaestogodišnjoj djevojčici koja želi otkriti misterioznu, fascinantnu i nepoznatu stvarnost smrti, putovanje je radi otkrića neobjašnjivog sukoba između živih i mrtvih. Poslije filma slijedi i razgovor sa rediteljicom Dianom Toucedo.

Pridružite nam se dok ispraćamo još jedno izdanje Pravo Ljudski Film Festivala! Ceremonija zatvaranja počinje u 19:30, u Meeting Pointu. Vidimo se i sljedećeg novembra!