Kultura

mostar

Velika pjesnička imena na 100. Šantićevim večerima poezije

10/10/2019

Pjesnička veče održana je u Vladičanskom dvoru u Mostaru

Na 100. Šantićevim večerima poezije u Mostaru sinoć su nastupili pjesnici, dobitnici Književne nagrade ”Aleksa Šantić”, Stevan Tontić, Đorđo Sladoje, Luko Paljetak i Veselin Gatalo.

Stihove pjesnika, dobitnika nagrade koji nisu živi i koji nisu mogli doći u Mostar, čitao je glumac Velimir Njirić.

Književnik Veselin Gatalo, koji je i moderirao pjesničku veče, kazao je da su u Mostrau na 100. Šantićevim večerima bili svi dobitnici Književne nagrade ”Aleksa Šantić”, neki svojim prisustvom, a neki svojim pjesmama. ”Sto godina je sto godina, srpska kultura je srpska kultura. Ovo veče bilo je jednako dobro kao i večeri koje su se organizovale još u Šantićevo vrijeme”, kazao je Gatalo.

Pjesnik Đorđo Sladoje kazao je da je velika stvar proslavljati 100. Šantićeve večeri poezije, što govori o snazi tradicije, književne i duhovne, te tradiciji čuvenog ‘mostarskog kruga’ od prije stotinjak godina kada je Mostar bio jedan od glavnih kulturnih centara kod Srba.

”Šantić, Dučić, Ćorović i ostali kulturni apostoli, pretvarali su tada Mostar iz mahale u ozbiljan grad i evo 100 godina nakon toga Šantićevo ime i djelo i dalje zrači duhovnom snagom i ljepotom i svim što simbolizuje u srpskoj kulturu. Njegove pjesme postale su dio narodne kulture, ušle u svakodnevni govor kao Njegoševe i Zmajeve. On je pjesnik toga reda i to će trajati”, kazao je Sladoje dodajući da mu je drago što se Šantić vraća u Mostar, te što ”Prosvjeta” organizuje jednu važnu kulturnu i duhovnu manifestaciju.

Pjesnik Stevan Tontić izrazio je zadovoljstvo što je učesnik 100. Šantićevih večeri, jer je to manifestacija sa najdužom tradicijom u regionu. Tontić je napomenuo da je nagradu dobio 1985. godine, te da se u Mostaru sreo sa dragim prijateljima.

Pjesnik Luko Paljetak takođe je naveo da mu je velika čast biti učesnik 100. Šantićevih večeri poezije, sresti drage ljude i govoriti stihove pred cijenjenom publikom.

Pjesnička veče održana je u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Šantićeve večeri poezije nastavljaju se večeras predstavljanjem knjige ”Gledajmo se u oči” vladike diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19 časova, dok je u petak 11. oktobra premijera predstave ”Što te nema” u Narodnom pozorištu Mostar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.