Kultura

Venecija: Sjajna ostvarenja Cuarona, Leigha i braće Coen

03/09/2018

Nakon polovine prikazanih filmova na ovogodišnjem Venecijanskom festivalu, ubjedljivo najviše pohvala i aplauza dobili su Alfonso Cuarón za “Romu”, Mike Leigh za “Peterloo” i Damien Chazelle za “Prvog čovjeka”, koje neki kritičari smatraju remek-djelima.

Cuarónov i Leighev film bave se historijski temama – kriznim vremenima u Meksiko Sitiju tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka i masakrom tokom demonstracija u Mančesteru sa početka 19. vijeka.

Chazellov film prati život Nila Armstronga, prvog čovjeka na Mjesecu.

Pohvale su dobila i braća Coen, već uvrštena u filmske klasike. Njihova “Balada o Basteru Scruggsu” je duhovota, dosjetljiva i crna filmska zbirka nepovezanih priča o vremenu Divljeg zapada, sa povremenim žaokama na račun tadašnje američke politike.

Ovaj film nije dobio najviše ocjene kao Cuarónov i Leighev, ali je imao dobar prijem kod kritičara i publike.

Da je ovogodišnji Venecijanski festival prepun zanimljivih ostvarenja svjedoči i dobar prijem filma Grka Jorgosa Lantimosa – “Favorit”, koji predstavlja svojevrsnu kostimiranu historijsku fresku.

Tu je i novi film Jacquesa Audiarda “Sestre-braća”, koji se, takođe, bavi kaubojima.

Kao najveće razočarenje dosadašnjeg dijela festivala pominje se film Mary Harron o čuvenom vođi kulta iz sedamdesetih godina prošlog vijeka ubici Charlesu Mansonu.

U Veneciji će danas biti premijerno prikazan dokumentarac proslavljenog Emira Kusturice “Pepe – una vida suprema”, koji se bavi životom nekadašnjeg urugvajskog predsjednika Pepea Mujice.

Film će biti prikazan u zvaničnom programu, ali van konkurencije za glavne nagrade.