Kultura

Venecija uzima primat Cannesu?

30/05/2018

Filmski kritičari imaju mnogo veća očekivanja od ovogodišnjeg Venecijanskog festivala u odnosu na filmove viđene u Cannesu, a mnogi ukazuju da je tokom posljednjih godina Venecija preuzela prvo mjesto na listi festivala A kategorije po kvalitetu filmova.

Mnoge filmadžije tvrde da je ovogodišnja kanska ponuda bila veoma prosječna i bez velikih ostvarenja.

Oni navode svega nekoliko naslova vrijednih pažnje: “Cold War” Pawela Pawlikowskog, “BlacKkKlansman” Spikea Leeja ili novi film talentovane Libanke Nadine Labaki “Capharnaum”.

Kao i proteklih, i ove godine se u Veneciji očekuje niz zanimljivih ostvarenja, koja nisu prikazana na ovogodišnjem Cannesu.

Prije svega, mnogi se nadaju da će vidjeti filmove: “The Sisters Brothers” Jacquesa Audiarda, kanskog laureata, i “Paterloo” Mike Leigha, o mančesterskom masakru iz 1819. godine.

Ljubitelji filma vjeruju da bi se u zvaničnom programu Venecijanskog festivala mogli naći i: ostvarenje Damiena Chazellea o Nilu Armstrongu “First man”, zatim “Favorit” Grka Yorgosa Lanthimosa, dosadašnjeg kanskog laureata.

Očekuje se i “Sunset” Mađara Lászla Nemesa, koji je osvojio srca filmskih zaljubljenika ostvarenjem “Son of Saul”.

U Veneciji bi se mogao pojaviti i sada čuveni njemački autor Florian Henckel von Donnersmarck poznat po ostvarenju “The Lives of Others”, koji sada ima novi film “Werk ohne Autor”, kao i Japanka Naomi Kawase sa ostvarenjem “Vizija”.

Mada će tek krajem juna biti poznati učesnici Venecijanskog filmskog festivala, licitacija sa mogućim imenima autora i filmova i dalje traje, navode filmski časopisi.

Ono što je vidljivo jeste činjenica da mnogi dosadašnji kanski učesnici sve češće završavaju u Veneciji.

Da li je riječ o izboru kanskih selektora ili je riječ o odlukama autora – nije sasvim jasno. Ali, očekuje se jak i kvalitetan Venecijanski filmski festival, koji tradicionalno počinje i traje u prvim danima septembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.