Sarajevo

“VII/Sedam/-Festival slike” od 9. do 11. maja

lukomir-village-bosnia-Zijah-Gafić

Neki od tih fotografa su: Ron Haviv, Gary Knight, Christopher Morris, Joachim Ladefoged, rano preminula Alexandra Boulat, Paul Lowe, koji sada radi i živi u Sarajevu

VII/Sedam/-Festival slike” – prvi festival fotografije i vizuelnog novinarstva bit će održan u Sarajevu od 9. do 11. maja.

Organizator festivala je novoosnovana Akademija VII – projekat Fondacije VII i partner foto agencije VII. Organizator Festivala, Akademija VII će u maju 2019. otvoriti stalnu kancelariju u Sarajevu.

Festival slike predstavit će svjetski priznate fotografe iz foto agencije VII, njihov rad kao i ideje. Festival će uključivati razgovore s autorima, panel diskusije, radionice o medijima i vizuelnom novinarstvu, izložbu, projekcije filmova, portfolio sesije jedan-na-jedan, kao i networking.

Neki od tih fotografa su: Ron Haviv, Gary Knight, Christopher Morris, Joachim Ladefoged, rano preminula Alexandra Boulat, Paul Lowe, koji sada radi i živi u Sarajevu.

Bosanskohercegovački fotograf Zijah Gafić iz Sarajeva, koji je bio dijete tokom rata, također je član VII, kao i Sara Terry, osnivačica projekta Aftermath/Nakon svega. I Gafić i Terry se intenzivno bave postkonfliktnom Bosnom i Hercegovinom.

Trodnevni Festival slike koji je prvenstveno događaj edukativnog karaktera će biti besplatan i otvoren za javnost.

Akademija VII, organizator Festivala slike u Sarajevu, je novi projekat Fondacije VII i partner foto agencije VII sa sjedištima u Perpignanu, Francuska, Chiang Maiu, Tajland i Sarajevu, BiH.

Misija ovog projekta koji će usko sarađivati s lokalnim kulturnim institucijama je stvaranje obrazovne platforme za vizuelno novinarstvo, fotografiju i održivu poslovnu praksu za mlade i talentirane iz cijelog svijeta. Sarajevo i BiH su sastavni dio tog projekta, saopćili su organizatori.