Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 2.100 spomenika posvećenih stradanjima od 1992. do 1995.

kapija tuzla

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) povodom 18. aprila, Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina prezentiralo je informacije o rezultatima svog rada.

UDIK radi i na prikupljanju podataka o mjestima gdje su izgrađeni spomenici žrtvama proteklog rata u BiH kako bi se stvorila jedinstvena baza podataka – Centralna evidencija spomenika (CES).

CES predstavlja UDIK-ovu evidenciju spomenika i spomen-obilježja u Bosni i Hercegovini, a koji su izgrađeni u postkonfliktnom periodu u Bosni i Hercegovini (1996 – 2016) kao posljedica oružanih sukoba tokom ratnih devedesetih.

Dosadašnje UDIK-ove analize su pokazale da su na području BiH izgrađeni razni oblici memorijala koji su okarakterisani kao spomenici.

Prema popisu CES-a, u Bosni i Hercegovini je izgrađeno više od 2.100 spomenika koji su posvećeni stradanju civila i/ili boraca tokom rata u BiH (1992 – 1995). Veći broj spomenika nalazi se na području Federacije BiH (više od 1.400), a takođe regija u kojoj je popisano najviše spomenika je u Federaciji BiH (Tuzlanski kanton sa ukupno 288 spomenika).

U Republici Srpskoj najviše spomenika je popisano na području Bijeljinske regije, uključujući i regiju Zvornik (ukupno 231 spomenik). Najviše spomenika u BiH koji su posvećni stradanjima devedesetih popisano je na području grada Doboja (ukupno 74).

Tri opštine koje nemaju izgrađenih spomenika su: Istočni Drvar, Ljubinje i Trnovo (RS).

Osim evidencije spomenika u BiH, UDIK vodi i evidenciju o spomen-obilježjima Domovinskog rata izgrađenim u Republici Hrvatskoj, a u saradnji sa županijskim uredima, gradskim i općinskim službama, ministarstvima i turističkima zajednicama.