Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vivafest ove godine u Sarajevu i 11 bh. gradova

vivafestival

Ovogodišnji Međunarodni festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog filma 3. Vivafest bit će održan od 13. do 17. septembra u Sarajevu i još 11 gradova BiH, donoseći brojna zanimljiva ostvarenja u spomenutim oblastima iz cijelog svijeta.

Na konkurs je pristiglo 1.268 dokumentarnih, kratkih, igranih i animiranih filmova iz 90 zemalja svijeta. Selekciona komisija imala je težak zadatak i u zvaničnu selekciju za nagrade odabrala 119 filmova iz 49 zemalja.

Premijerno prikazivanje na Vivafestu, čiji je ovogodišnji moto “Jedan festival, svi gradovi”, zabilježit će 38 filmova. Prijekcije će biti upriličene u Pozorištu mladih u Sarajevu i kulturnim centrima bh. gradova, a revije nagrađenih filmova bit će upriličene u Novom Sadu, Nišu i Splitu.

– Izuzetno sam zadovoljan kvalitetom, naročito ekoloških filmova koji opominju ljude da moraju čuvati prirodu – čovjekovu, životinjsku i biljnu sredinu. Autori su nam dali prava za prikazivanje filmova u kinima i na lokalnim televizijama. Viva Fest nudi ono što ne možete vidjeti nigdje drugo – kazao je za Fenu umjetnički direktor Festivala, reditelj i pisac Ratko Orozović.

U četiri žirija Festivala je 20 diplomata, kulturnih atašea, filmskih kritičara, autora i stručnjaka iz ekologije i turizma te predstavnika religijskih zajednica.

Pored Grand prixa, bit će dodijeljene festivalske nagrade – zlatno, srebreno i bronzano Drvo, Leptir i Klapa, a u omladinskoj selekciji mladi autori iz BiH iz 20 gradova konkurišu za tri canonove poluprofesionalne kamere.

Vivafest će otvoriti prošlogodišnji dobitnik Zlatnog leptira za film “Priroda vas treba” Marka Pearcea iz Australije koji će biti gost Festivala.