Vlada TK izdvojila 100.000 KM za manifestacije kulture

slavena_vojinovic_250418

Vlada Tuzlanskog kantona u ovogodišnjem budžetu izdvojit će 100.000 KM za manifestacije kulture koje su od interesa za ovaj kanton.

Utvrđeno je to Odlukom o utvrđivanju kriterija, uslova i postupka za raspodjelu sredstava s potrošačke jedinice – Manifestacije kulture od interesa za TK, koju je Kantonalna vlada danas usvojila.

Ministrica za kulturu, sport i mlade TK Slavena Vojinović izjavila je na konferenciji za medije da će spomenuti iznos sredstava biti rapoređen na način da je za podršku drugim nivoima vlasti planirano 8.000 KM, za neprofitne organizacije 82.000 KM, te za privatna preduzeća i poduzetnike 10.000 KM.

Naglasila je da je ove godine znatno povećan iznos sredstava za kulturu, a u odnosu na prošlu godinu iznos je veći pet puta.

Ovim sredstvima Vlada TK će sufinansirati pojedinačne projekte, koji podrazumijevaju organizovanje tradicionalnih i drugih značajnih pozorišnih, književnih, muzičko-scenskih, muzičkih, plesnih, muzejskih, likovnih, galerijskih i arhivskih manifestacija, tribina, simpozija i programa, ukoliko projekti koji se kandiduju afirmišu kulturu, kulturno stvaralaštvo i kulturno-historijsko naslijeđe TK.

Podnosilac zahtjeva može predložiti jedan projekt za manifestacije kulture za koju se može dodijeliti maksimalno 4.000 KM.