Kultura

Završena sanacija

Vraćena bronzana bista Mice Todorović ispred zgrade Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu

22/10/2021

Bista je postavljena 1980-ih godina, gdje je godinama uz Voju Dimitrijevića i Danijela Ozmu krasila prostor ispred zgrade Akademije

Bronzana bista Mice Todorović, bosanskohercegovačke umjetnice, jedne od utemeljitelja Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) i članice ANUBiH, vraćena je na kameni postament ispred zgrade Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, gdje je nekada izvorno i stajala, a nakon što je u pokušaju krađe koji se dogodio prije devet godina oštećena i sklonjena u depo Odsjeka kiparstvo.

Bronzana Bista Mice Todorović djelo je akademskog kipara Zdenka Grgića, jednog od profesora i osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu uz Muhameda Karamehmedovića, historičara umjetnosti i prvog dekana Akademije, Nadu Pivac, akademsku slikarku, Mersada Berbera, akademskog slikara, Boru Aleksića, akademskog slikara i Aliju Kučukalića, akademskog kipara.

Bista je postavljena 1980-ih godina, gdje je godinama uz Voju Dimitrijevića i Danijela Ozmu krasila prostor ispred zgrade Akademije, saopćeno je iz ALU.

– Bista Voje Dimitrijevića, koja se izvorno nalazila lijevo od Micine biste, ukradena je iste te noći, između ponedjeljka i utorka, 14. na 15. maj 2012. godine. Nikada nije pronađena, ostao je samo granitni postament iz kojega su virili čelični ankeri i nosač na kojem je bista bila montirana. Pokušaj krađe biste Mice Todorović srećom je bio bezuspješan, bista je ostala da visi na ankerima vezanim za granitni postament, te je, vidno oštećena, sklonjena u depo ALU na Odsjek kiparstvo. Jedina bista koja je te noći ostala bez oštećenja i na svom mjestu jeste bista Danijela Ozme koja je na dan povratka biste Mice Todorović preventivno konzervirana – saopćeno je.

Sanaciji oštećenja nastalih na bisti Mice Todorović prilikom pokušaja krađe pristupilo se prije nepune dvije godine.

Projekt je u formi Završnog rada pod nazivom ”Konzervacija i restauracija bronzane biste Mice Todorović” dodijeljen Ajli Fazlić, studentici drugog ciklusa Interdisciplinarnog studija konzervacija i restauracija.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.