Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odmor za dušu

Vrhunske predstave u junu u Narodnom pozorištu Sarajevo

JUN 2021

Predstave i koncerti koje ćemo ponuditi,  će vas nasmijati, odmoriti, potaknuti na razmišljanje, vratiti vas u prošlost, suočiti sa današnjicom, s nekim ćete se poistovjetiti, ali teatarska čarolija će zasigurno biti prisutna i probuditi vaše najdublje emocije

U mjesecu junu Narodno pozorište Sarajevo za svoju publiku pripremilo je sjajne događaje. Na repertoaru će se naći vrhunske dramske predstave i koncerti. Prilika da po simboličnoj cijeni ulaznica od 10 KM uživate u našim predstavama i provedete nezaboravne trenutke u prelijepom ambijentu Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predstave i koncerti koje ćemo ponuditi,  će vas nasmijati, odmoriti, potaknuti na razmišljanje, vratiti vas u prošlost, suočiti sa današnjicom, s nekim ćete se poistovjetiti, ali teatarska čarolija će zasigurno biti prisutna i probuditi vaše najdublje emocije.

U mjesecu junu pogledajte:

U utorak, 8. 6. 2021. u 19:30 sati pogledajte komediju „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitinicama“ autora Almira Imširevića, rađena prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji tvorca najduhovitijih pozorišnih hitova Admira Glamočaka.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek, Deni Mešić, Amina Begović i Mona Muratović.

Priča kaže da je u kući Despića, na obali Miljacke, dvadesetih godina prošlog vijeka, igrana prva predstava u gradu Sarajevu. Pola stoljeća kasnije Jurislav Korenić i Reihan Demirdžić napisali su „Varalicu Fistika“, a onda, još novih pedesatak godina i ponovo – Fistik. Isti, a opet drugačiji.

Neka vrsta – superjunaka. Da, poput onih stripovskih, koji uveseljavaju, ali i donose utjehu. Fistikove super moći su – da se prilagodi, prevari, našali, ismije, ali i da pomogne. On je u „kostimu“ običnog čovjeka, i to je njegova snaga, njegova prednost. Za razliku od svih onih Spajdermena, Betmena i Supermena, Fistik nam nikad ne otkriva svoj identitet. Ne znamo njegovo „pravo“ ime, niti njegovu biografiju. On je naprosto – FISTIK.

U ovih sto godina, od predstava u kući Makse Despića do naše priče o Fistiku, Sarajevom je prošlo nekoliko ratova, dolazili heroji i kukavice, posjećivali nas pjesnici i filozofi, hulje i lopovi, ljubavnici i samci, dobronamjerni i zloslutni…mnoštvo svijeta. I možda ovo i nije grad u kojem je najljepše i najjednostavnije živjeti, ali je od onih gradova koji se pamte kad iz njih odete. Od Sarajeva ostaje „ožiljak“.

Fistik je jedna od „oštrica“ ovog grada. Zasijeca duboku, uz jaku anesteziju od smijeha i radosti, duboko svjestan one misli što mu je onomad ukradoše – svijet je pun gada! Takvom svijetu uvijek treba superjunak, treba mu FISTIK.

U subotu, 12. 6. 2021. godine, u 19:30 sati, na sceni NPS bit će održan koncert “Glas i ples” u izvedbi članova Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.
Na programu su solo pjesme za glas i klavir, domaćih kompozitora Asima Horozića, Ranka Rihtmana, Đele Jusića, Darija Vučića, Tonija Toplana, Petra Konjovića, Marka Tajčevića i Milana Prebande.
Balet NPS izvest će najljepše numere iz bosanskohercegovačke opere „Hasanaginica“,  baleta “Omer i Merima” i “Katarina, bosanska kraljica”…

U srijedu, 16. juna u 19:30 sati,  u Narodnom pozorištu Sarajevo,  bit će izvedena dramska predstava ”Sve se nekako preživi, osim smrti” u režiji Dine Mustafića, a po tekstu Ljubice Ostojić.

Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe.

Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život, koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze…

Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.

Podsjetimo da je predstava višestruko nagrađivana na eminetnim festivalima u BiH.

U predstavi ”Sve se nekako preživi, osim smrti” igraju: Ejla Bavčić, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić, Balet NPS i članovi Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predstava će biti izvedena u znak sjećanja na nedvano preminulu profesoricu, književnicu, dramsku pedagoginju i dramaturginju Ljubicu Ostojić.

U subotu, 19. juna sa početkom u 19:30 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo, publika će imati priliku uživati u muzičko-scenskoj večeri „U ime ruže“ u izvedbi opere i baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, uz učešće mladih i perspektivnih glumaca. Na programu će se naći numere iz poznatih baleta, opera i drama „Krcko Oraščić“, „Uspavana ljepotica“, “Šišmiš”, “Aida”, “Figarova ženidba”, “Učene žene”, “Kuga”.

U utorak, 22. juna 2021. godine, sa početkom u 19:30 sati, pogledajte dramsku predstavu “Snijeg”, koju je po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka režirao Dino Mustafić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisale su Bojana Vidosavljević i Emina Omerović.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan ,Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Amila Terzimehić, Senad Bašić, Vedrana Božinović, Mirsad Tuka, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Vedran Đekić, Aldin Omerović, Semir Krivić, Mak Čengić, Irfan Ribić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Riad Ljutović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Marijana Marić, Paula Grubešić-Mateescu, Hariz Šabanović, Jesenko Matković, Ileś Bečei, Alisa Čajić-Drmać, Adnan Hasković.

Orhan Pamuk svoj roman smješta u pogranični grad Kars na sjeveroistoku Turske, u tri dana i noći, kada je snijeg blokirao ceste i spriječio svaki ulazak ili mogući bijeg iz začaranog mjesta.

Vremenske neprilike stvorile su savršene uslove za jednu pozorišnu revoluciju i vojni udar, odgodu izbora i suočavanje s pojavom samoubistva žena – “tri dana u kojima će se Kars kuhati u vlastitoj kaši”.

Sa snježnim padavinama u grad dolazi i Ka, turski pjesnik koji živi u izganstvu u Njemačkoj, a koji se u Tursku vraća radi majčine smrti, ali i vijesti da se Svila, njegova ljubav iz mladosti, razvela i da sada živi u Karsu.

U nepunih 72 sata, Ka će otkriti ljubav, savršenu simetriju i Allaha, ali i steći smrtne neprijatelje. Ka, prozapadni intelektualac, ali i samotnjak u egzilu i pjesnik bez inspiracije, naći će se na raskršću između radikalnog islama i sekularizma, između duhovnosti i strasti, između spletki i patnji, Istoka i Zapada.

U petak, 25. juna 2021. godine u 19:30 sati, bit će izveden Šekspirov komad „Kralj Lear“ u režiji Diega de Breae. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života  na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Learov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce!

Uz prvaka Drame NPS, Izudina Bajrovića koji je utjelovio ulogu Kralja Leara za kojeg je višestruko nagrađivan, publika će imati priliku uživati u vrsnoj igri Sanele Pepeljak, Medihe Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elme Juković.

Rezervacije ulaznica možete izvršiti, online: www.nps.ba

putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com

telefonskim putem na broj: 033 221 682

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.