Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mlada bh. glumica

Vuković: Iskustvo u “Deset u pola” najbolja moguća preporuka u svijetu filma

helena vukovic (1)

O saradnji sa Danisom Tanovićem, Vuković navodi da se temeljila na velikom međusobnom povjerenju

Mlada bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković, koja je ostvarila prvu ulogu u filmu režisera Danisa Tanovića “Deset u pola”, ocijenila je u razgovoru za Fenu da je stečeno iskustvo u filmu oskarovca najbolja moguća preporuka u svijetu filma.

Nakon premijera u Zagrebu i Beogradu, film “Deset u pola“ počet će se prikazivati i u bh. kinima te zemljama regije od 2. decembra.

– Činjenica da je u meni prepoznao kvalitet i potencijal su ogroman motiv da jednako hrabro i strasno nastavim raditi na razvoju svog glumačkog bića i glumačkog zanata – kazala je ona za Fenu.

Vuković je, govoreći o svojoj ulozi, kazala da je Lana predstavnica vala nove generacije koja žudi za odlaskom u ‘obećanu zemlju‘, emancipacijom, pronalaženjem slobode i osvještavanjem vlastitih, a ne nametnutih svjetonazora.

– Kada očevi postanu konkurenti, Lana staje na stranu svog oca kojem je veoma privržena, a vođena inatom i željom da spasi porodični ugled odlučuje i preuzeti posao kojem se uporno opirala – istakla je.

Vuković ističe da je Lana u Njemačkoj postala vegetarijanka, a u filmu “izlazi iz ormara” i priznaje da je prestala jesi meso, iako je kćerka čevabdžije.

– Svakako da je to u velikoj mjeri uticalo na to da ne želi da, kako kaže, “peče ćevape”. To je jedna u nizu prepreka ocu koji želi da Lana preuzme posao u ćevabdžinici, i ne toliko zbog toga što ne jede meso koliko zbog toga što je to još jedan pokazatelj da je Lana sve dalja od mikrosvijeta sarajevske čaršije – pojasnila je.

O saradnji sa Danisom Tanovićem, Vuković navodi da se temeljila na velikom međusobnom povjerenju te da je u svakom trenutku imala slobodu da ponudi vlastite glumačke izbore, ideje ili moguća rješenja, i da su oni uvijek bili dobrodošli.

– Njegove indikacije su konkretne, pokretačke, inspirativne i veliko je zadovoljstvo učiti od njega – zaključila je Vuković.

Film je premijerno prikazan ove godine na 27. Sarajevo Film Festivalu, potom na festivalima u Istanbulu i Dohi, zatim Zagreb Film Festivalu, a dan prije projekcije u Novom Sadu na Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu.

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u produkciji Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT) i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo, koji je partner regionalne promocije filma.

Regionalni kino-distributer filma “Deset u pola” je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.