Kultura

Bh. reditelj

Vuletić: Uspjeh za Žbanić, ekipu filma ‘Quo Vadis, Aida?’ i bh. kinematografiju

15/03/2021

Vuletić kaže da gotovo svake godine neki od naših umjetnika uradi nešto po čemu se ova zemlja promoviše na pravi način

Bosanskohercegovački reditelj Srđan Vuletić izjavio je da film “Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić predstavlja vrhunsko filmsko ostvarenje, te da sama činjenica da je nominovan za Oskara za najbolji strani film među pet ostvarenja, predstavlja veliki uspjeh za ovu rediteljicu, ekipu filma i generalno za bh. kinematografiju.

– ‘Quo Vadis, Aida?’ je jedan vrhunski film, izuzetno ostvarenje i mislim da je Jasmila veoma pametno to uradila, uspjela je da nekako zadrži autorski štih u cijelom tom materijalu, da ne ode ni u kakvu patetiku, nego da jednostavno ispriča zanimljivu i uzbudljivu filmsku priču, koja opet ima i ljudsku i svaku drugu dimenziju – kazao je Vuletić za Fenu.

Prošlo je 20 godina otkako je bh. reditelj Danis Tanović dobio Oskara za film “Ničija zemlja”, a Vuletić kaže da gotovo svake godine neki od naših umjetnika uradi nešto po čemu se ova zemlja promoviše na pravi način u smislu da se govori o nekim mladim talentovanim ljudima koji su u stanju da urede nešto na svjetskom nivou.

– Ovo je samo kontinuitet, ali i iskorak s obzirom da Oskar ima tu neku najveću vidljivost unutar medija – prokomentirao je Vuletić.

Bosanskohercegovački film “Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić nominovan je za prestižnu nagradu Oskar za najbolji strani film (vanenglesko govorno područje) među pet ostvarenja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.