Kultura

WomEmpower festival sljedeće sedmice u Mostaru

12/09/2018

Na više lokacija u Mostaru od 19. do 24. septembra održat će se WomEmpower festival na kojemu će se kroz umjetnost osnažiti i umrežiti umjetnice i aktivistice iz BiH, regije i inostranstva.

Festival WomEmpower proizašao je iz Mostar Street Arts festivala, a organizira se u svrhu propitivanja narativa i diskusija o temama koje se tiču žena u BiH i šire, te razmjena znanja i iskustava koja će kroz umjetnost i dijalog biti podijeljena s publikom, priopćili su organizatori.

Publika će za vrijeme trajanja festivala moći posjetiti likovnu koloniju, izložbe, tribine, predavanja te se zabaviti na jednoj od brojnih zabava koje će se održati u sklopu festivala.

Festival počinje 19. septembra izložbom fotografija “Ciklus” na temu “Žena u BiH”, dok je sljedeći dan rezerviran za predavanje uz diskusiju umjetnice Smirne Kulenović “Bosnian Girl 2”.

21. septembra održava se tribina “O ženama” na kojoj se predstavljaju sudionice festivala i otvaraju važna pitanja o položaju žena u BiH i regiji.

U subotu, 22. septembra, u OKC Abraševiću bit će upriličen nastup kantautorice Sare Renar te humanitarni party na kojem nastupaju DJ-ice Sabina Dedić i Mex, a svoju prvu samostalnu izložbu imat će mlada mostarska umjetnica Medina Dedić u nedjelju, 23. septembra.

U stvaranju programa ovog festivala učestvuje oko 30 žena iz različitih oblasti umjetnosti i sfera aktivizma, a uz učesnice iz BiH, na festivalu gostuju i stvaraju umjetnice iz Berlina, Buenos Airesa, Marseillea i Zagreba.

Cijela ideja implementira se ispred Vijeća mladih Grada Mostara u sklopu projekta Women in Action kojeg je podržala Ambasada SAD-a u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.