Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

XX1. Jazz Fest Sarajevo: Prateći programi o jazzu, islamu i operi

Jazz Festa Sarajev

U okviru edukativnog programa Music Meeting, Jazz Fest Sarajevo i ove će godine organizirati zanimljive prateće programe, predavanja, prezentacije i radionice koje će biti otvorene za javnost.

Mladim muzičarima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i regije predavanja će biti organizirana u maloj sali Doma policije, ovogodišnjem festivalskom centru.

Italijanski historičar, producent i publicista Francesco Martinelli održat će dva predavanja pod nazivom “Night in Tunisia” tokom kojih će upoznati publiku o uticajima islama na jazz, otkrivajući zanimljive i malo poznate poveznice, a četvrtog novembra predavat će o uticajima italijanske opere na jazz.

Slovenački publicista i sociolog Ičo Vidmar predstavit će svoju knjigu “Nova muzika u New Yorku”, studiju koja prati značajne socio-ekonomske promjene u New Yorku, od američke kulturne prijestolnice do neoliberalnog globalnog mjesta, od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas.

Također će Nataša Mirković, bh. pjevačica, edukatorica i autorica knjige Univerzalno vođenje glasa, održati majstorsku radionicu za vokaliste, instrumentaliste i ostale zainteresirane.

Prisustvovanje ovim pratećim programima je besplatno, uz prethodnu najavu putem e-maila ili telefona, saopćeno je iz Jazz Festa Sarajevo.