bhaas

Za Dan državnosti BiH premijera djela kompozitorice Svjetlane Bukvich

211122_SBukvichMachinaInDubioArtworkMickGochanour

Djelo će izvesti orkestar Muzičke akademije, pod dirigentskom palicom Emira Merjemića. Podršku projektu dala je Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca AMUS s ciljem obogaćenja simfonijske literature Bosne i Hercegovine

Djelo bh. kompozitorice, s trenutnim mjestom stanovanja i rada u New Yorku, Svjetlane Bukvich, pod nazivom “Machina in dubio” za orkestar i elektronski zvuk, bit će izvedeno premijerno u četvrtak 25. novembra na koncertu u Domu oružanih snaga BiH, u sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH, saopćeno je iz Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).

Djelo će izvesti orkestar Muzičke akademije, pod dirigentskom palicom Emira Merjemića. Podršku projektu dala je Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca AMUS s ciljem obogaćenja simfonijske literature Bosne i Hercegovine.

Koncert će se moći pratiti uživo na programu televizije Hayat kojem će prethoditi razgovor sa kompozitorima.

Svjetlana Bukvich je diplomirala na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu na odsjeku za muzikologiju kod profesora Zije Kučukalića, a zatim i na odsjeku za kompoziciju kod profesora Josipa Magdića. S nepunih dvadeset godina napisala je svoju prvu simfoniju, a ubrzo zatim njeni interesi su se proširili na sintezu zvuka, programiranje, mikrotonalnost, avangardni performans i video umjetnost. Magistrirala je multimedijalnu umjetnost na Rensselaer Polytechnic Institute u New Yorku.

Komponuje koncertnu muziku, muziku za savremeni pokret, pozorište i film, a danas se smatra jednom jednom od 25 najistaknutijih žena kompozitora u Americi. Bilježi brojne nastupe, kako po Americi, tako i širom svijeta, navodi se u saopćenju BHAAAS-a.

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) je neprofitna i nepolitička američka organizacija koja okuplja visoko etablirane stručnjake s najuglednijih američkih obrazovnih institucija i kompanija, a koja broji oko 230 redovnih, dopisnih ili počasnih članova. Ovo je međunarodna afirmirana institucija, čija je misija širenje i razvoj nauke i umjetnosti, slobodno dijeljenje ideja među bh. dijasporom, te povezivanje i saradnja sa bh. naučnicima i umjetnicima u svrhu izgradnje mostova sa domovinom. BHAAAS je, osnovana je 2007. godine u Sjevernoj Americi čiji su članovi istaknuti doktori nauka i istraživači, profesionalci u različitim oblastima i umjetnici bh. porijekla koji žive, uglavnom, u Sjevernoj Americi (Kanadi i SAD), ali i u zapadnoj Evropi.