Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

balet

Za Dan grada Sarajeva plesna predstava “Svi marš na ples”

Svi mars na ples

Organizator predstave je Udruženje “Živimo Balet” koje se aktivno bavi promocijom plesnog pokreta, novih pozorišnih tendencija i edukacijom publike

U sklopu manifestacije koja će biti upriličena u Pozorištu mladih Sarajevo, povodom obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva, bit će odigrana plesna predstava “Svi marš na ples“.

-Plesna predstava ‘Svi marš na ples’ uvodi nas u eklektični izmaštani svijet u kojem pjesme kultnog ex-Yu benda Bijelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji. Kako je tema većine pjesama Bijelog Dugmeta ljubav, tako ne možemo pobjeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti upravo ljubav i ljubavni odnosi, od onih za kojim se žudi do onih koji se žive i onih koji su na izdisaju ili pripadaju nostalgičnoj refleksiji njihovih junaka – saopćili su organizatori.

Kako navode, radnja ove dinamične plesne predstave okvirno je smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog vijeka. Dramaturgiju predstave čini Goran Golovko, kazališni reditelj.

Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja u oblasti koreografije. Kostimograf predstave je Amela Radan, BiH.

U predstavi učestvuje bosanskohercegovački glumac Emir Fejzić, kao i profesionalni plesači iz BiH (Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Teodora Radivojević, Ana Kuzmanović), Srbije (Dejan Bošković, Jakša Filipovac), Hrvatske (Endi Schroetter) i Slovenije (Mojca Majcen).

Organizator predstave je Udruženje “Živimo Balet” koje se aktivno bavi promocijom plesnog pokreta, novih pozorišnih tendencija i edukacijom publike. Pored toga, izvršni je producent plesne platforme Balkan Dance Project za produkcije na teritoriji Bosne i Hercegovine. Predstava je realizovana u koprodukciji sa Festivalom Velenje, Gradom Celje i Kirov dance Company.