Kultura

bogata sedmica

Za kraj januara tri predstave na sceni SARTR-a

23/01/2023
Foto: Sartr

“Svu moju ljubav” je predstava u režiji Zijaha Sokolovića, nastala prema tekstu Lauerant Mauvigniera u kojem likovi postaju žrtve vlastite prošlosti i sjećanja

U posljednjoj sedmici januara na sceni SARTR-a, publika će moći pogledati predstave „U posjeti kod gospodina Greena“ koja će biti izvedena u utorak 24. 1, „Tramvaj zvani čežnja“ – 26. 1. i „Svu moju ljubav“ 28. 1. sa početkom u 20 sati.

Predstava „U posjeti kod ospodina Greena“ – autorski projekat Mikija Trifunova, Albana Ukaja i Nejre Babić je nastala prema tekstu Jeff Barona. Dirljiva i duhovita priča o starcu i mladiću koji se uprkos početnom nerazumijevanju i netrpeljivosti postepeno zbližavaju i nalaze jedan u drugome utjehu. Govoreći o samoći, predrasudama i potrebi za pripadanjem, ova predstava nas vraća temelju svakog odnosa – komunikaciji. Onoj iskrenoj, ponekad i surovoj ali skoro uvijek ljekovitoj. U predstavi igraju Miki Trifunov i Alban Ukaj..

Originalna drama „Tramvaj zvani čežnja“ napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa. Postavka ovog kultnog djela, nastala je kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji Scenskih Umjetnosti. U predstavi igraju: Dina Mušanović, Alban Ukaj, Igor Skvarica, Matea Mavrak.

U predstavi „Tramvaj zvani čežnja“ sukobljavaju se moć i nemoć, istina i laž, moral i dekadencija, nježnosti i surovost. Zazivaju se ljubav, moral, bratstvo, porodica, ali sa scene tiho grmi jedna te ista istina: Blanche, Stanley, Stella, Mitch, svi mi, jednako smo nesretni. I jednako čeznemo. Za jasnoćom u zamagljenom svijetu.

“Svu moju ljubav” je predstava u režiji Zijaha Sokolovića, nastala prema tekstu Lauerant Mauvigniera u kojem likovi postaju žrtve vlastite prošlosti i sjećanja. Obilježeni tragičnim događajem i deset godina nakon njega “sva njihova ljubav” je usmjerena na potiskivanje/oživljavanje sjećanja. Pisac Mauviniger na vrlo zanimljiv način uspjeva da istraži putanju ljubavi i porodičnih odnosa, svjestan da su nam ponekad za to “istraživanje” potrebni i oni koji nisu više fizički prisutni, a pozorište im itekako može omogućiti tu prisutnost. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Igor Skvarica, Sead Pandur, Davor Sabo i Džana Džanić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.