Kultura

radovi u toku

Za proširenje muzeja u Doboju 224.000 KM iz gradskog budžeta

10/07/2020

Direktor Muzeja Nebojša Dragojlović rekao je da će po okončanju radova, koji se očekuju prvoj polovini naredne godine, Muzej biti obogaćen petim odjeljenjem koje će biti posvećeno istoriji i umjetnosti

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić posjetio je danas mjesto radova na proširenju objekta Regionalnog muzeja za potrebe smještaja djela akademskog vajara Drage Handanovića, koje je ovaj dobojski umjetnik poklonio gradu.

Jerinić je rekao da je za proširenje izdvojeno 224.000 KM iz gradskog budžeta i naglasio da se Gradska uprava na ovaj način odužuje istaknutom umjetniku za njegov trud, rad i doprinos gradu.

“Ovo je možda i jedan od najznačajnijih projekata u oblasti kulture”, rekao je Jerinić novinarima i izrazio zadovoljstvo zbog toga što radovi nisu usporeni uprkos epidemiji virusa korona.

Direktor Muzeja Nebojša Dragojlović rekao je da će po okončanju radova, koji se očekuju prvoj polovini naredne godine, Muzej biti obogaćen petim odjeljenjem koje će biti posvećeno istoriji i umjetnosti.

“Ukupno proširenje je oko 400 metara kvadratnih, tako da će Muzej nakon građevinskih radova imati oko 1.100 metara kvadratnih upotrebne površine”, naveo je Dragojlović.

Akademski vajar Drago Handanović rekao je da će muzeju ostaviti oko 100 radova, koji svi neće moći stati u prostor predviđen za stalnu postavku njegovih djela, tako da će preostali dio biti raspoređen u dvije druge postavke.

Drago Handanović rođen je 11. aprila 1939. godine u Ostrošcu kod Konjica. Član je Međunarodne akademije za keramiku AISA i Udruženja likovnih umjetnika i primijenjenih umjetnika RS.

Od 1961. godine realizovao je više desetina spomenika i skulptura koje su postavljene na javnim mjestima. Handanović se poslije završene Pedagoške akademije – grupa Likovna umjetnost 1961. godine zaposlio u dobojskoj Gimnaziji kao nastavnik Istorije umjetnosti i u Stolarskoj majstorskoj školi kao nastavnik Perspektive i Nacrtne geometrije.

Uporedo sa pedagoškim radom u osnovnom školi osnovao je prvu grupu mladih vajara pri Radničkom univerzitetu u Doboju. U tom ateljeu formirane su dvije značajne umjetničke ličnosti Jadranko Durmić i Branislav Višt.

Handanović je sa Pavlom Stanišićem i Esom Kreso 1971. godine osnovao Sedamnaestoaprilski likovni salon i 1971. godine Umjetničku galeriju.

Od 1989. do 1992. predavao je Keramičko oblikovanje i Tehnologiju na Keramičkom odsjeku u Školi za primijenjenu umjetnost u Sarajevu.

Od 1992. do 2000. godine radio je kao dizajner u Fabrici namještaja “Enterijer” u Doboju. Na inicijativu tadašnjeg direktora Centra za kulturu i obrazovanje Jovanke Stojčinović Nikolić, Handanović sa Branislavom Vištom osniva Dobojski likovni salon. Od 2000. godine je likovni saradnik u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.