NPS

Za umjetničkog direktora Baleta imenovan Evegeny Gaponko

Evgeny Gaponko

Povodom imenovanja na poziciju umjetničkog direktora Evgeny je kazao da je nakon petnast godina rada u baletu Narodnog pozorišta Sarajevo, mnoštvo predstava i uloga, trenutno rukovodstvo smatra prirodnim slijedom

Epizodista Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), Evgeny Gaponko novi je umjetnički direktor segmenata Baleta u tom pozorištu.

Odluka o izboru i imenovanju umjetničkog direktora Baleta uslijedila je po okončanju ponovljene konkursne procedure, nakon što na prethodno objavljenom konkursu nijedna pristigla prijava nije ispunjavala predviđene uslove.

Povodom imenovanja na poziciju umjetničkog direktora Evgeny je kazao da je nakon petnast godina rada u baletu Narodnog pozorišta Sarajevo, mnoštvo predstava i uloga, trenutno rukovodstvo smatra prirodnim slijedom.

– Neko sam ko jako dobro poznaje, kao probleme, tako i potencijale ansambla i spreman sam da se uhvatim u koštac sa svim izazovima koji su pred nama kako bih postigao zacrtane ciljeve – kazao je Evgeny.

Evgeny je rođen u Novosibirsku (Rusija) gdje je završio Državnu baletnu akademiju u klasi V. Rjabova kao diplomirani baletski umjetnik 2001. godine. On je 2005. godine diplomira na Nacionalnom pedagoškom univerzitetu u Novosibirsku, smjer: narodno umjetničko stvaralaštvo, nakon čega stiče zvanje profesora. Angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo dobija 2005. godine kao epizodista baleta. Tokom petnaestogodišnje karijere uzima učešće u kompletnom baletnom i opernom repertoaru, gdje bilježi i brojne solističke uloge, navodi se u saopćenju iz NPS.