Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Žaba” otvara šesti Tuzla Film Festival

film festival tuzla

Tuzla će od 18. do 22. oktobra biti bh. centar filma, jer počinje šesti Tuzla Film Festival (TFF), festival južnoslovenskog filma tokom kojeg organizatori najavljuju da će biti prikazano 95 filmova, javlja Anadolu Agency (AA).

Na otvaranju TFF-a očekuje se dolazak poznatih imena, poput Ademira Kenovića, Emira Hadžihafizbegovića, Mirsada Tuke, Aleskandra Tuke, i ostalih koji predstavljaju film ”Žaba” koji otvara festival.

”Stiglo je 750 filmova, a odabrano je 95 koji će biti pušteni u pet kategorija: kratki igrani, animirani, dokumentarni i dugi igrani film kada je u pitanju južnoslovensko područje i kratki igrani film kada je u pitanju ‘Future Generations Short Film’ koji se bazira na evropske i manjim dijelom na svjetske reditelje do 35 godina. TFF je dokazao postojanje na evropskoj sceni ulaskom u Evropsku asocijaciju filmskih festivala”, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Boris Balta, direktor TFF-a.

Balta je dodao da se očekuje preko 150 gostiju, od kojih je 70 iz inostranstva, dok su ostali sa prostora Balkana. Ove godine organizira se i pet radionica za filmske radnike, studente glume, žurnalistike i ekonomije.

”Već sada postoje indicije da će iduće godine festival rasti na osam dana jer bilo je od strane selektora prijedloga za još 150 filmova, koje zbog vremenske ograničenosti nismo mogli pustiti ove godine”, rekao je Balta.

Srđan Vukadinović, član žirija izjavio je da i pored nedostatka kulturne strategije na nivou grada, kantona, entiteta i države, festival opstaje, a ovaj se proteklih godina profilirao kao ozbiljna filmska manifestacija u Bosni i Hercegovini i regiji.

”Ovo je festival na kojem se može vidjeti južnoslovenska produkcija, iako ima i filmova koji ne pripadaju ovom području ali nije to iskorak u pogledu koncepcije, nego se autori bave južnoslovenskim temama ili su porijeklom s ovog prostora. Tako da imamo filmove iz Amerike, Italije, itd… Iako festival nagradu daje najboljim filmovima, to je svojevrsno nadmetanje i glumaca, i redatelja i producenata. Tu se sudaraju stvaralačke energije i nastaju novi projekti”, rekao je između ostalog Vukadinović.