Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Zaevu uručena nagrada ‘Isa-beg Ishaković’

zaev

Ovogodišnji leureat Zoran Zaev izrazio je zadovoljstvo što je Komitet odlučio njemu dodijeliti, kako kaže, tu važnu nagradu

Predsjedniku Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu večeras je na akademiji upriličenoj u Narodnom pozorištu u Sarajevu uručena Međunarodna nagrada “Isa-beg Ishaković”, javlja Fena.

Iz Komiteta za dodjelu nagrade rečeno je da je Zoran Zaev ne samo značajno unaprijedio odnose u regiji zapadnog Balkana, nego je pokazao snažno političko liderstvo u kontekstu odlučnijeg približavanja regiona Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

U sazivu Komiteta za 2019. godinu učestvovao je značajan broj akademika poput Mirjane Vuković, Vladimira Beusa, Mirsade Hukić, Lidije Licender-Cvijetić, Marine Katnić-Bakaršić, Abdulaha Šarčevića, Dejana Miloševića, Branislave Rađenović, Slobodana Loge, Dževada Juzbašića i drugih.

– Nije moguće znati kako će već naredne godine izgledati politička biografija Zaeva, kao što to nije bilo moguće ni u slučaju prethodnih laureata koji su u godinama, u kojima im je Komitet dodjeljivao nagrade, te nagrade i zaslužili, ali napori, inicijative i rezultati Zaeva u 2019. godini, ostat će nesumnjivo zabilježeni kao pozitivni i historijski vrednovani – navodi se u odluci Komiteta.

Ovogodišnji leureat Zoran Zaev izrazio je zadovoljstvo što je Komitet odlučio njemu dodijeliti, kako kaže, tu važnu nagradu kojom Bosna i Hercegovina odlikuje svoje prijatelje.

– BiH je krenula tražiti prijatelje i pronašla je mene, uz mene pronašla je i moj multietnički narod Sjeverne Makedonije i za mene to znači samo još više jačanje veza među narodima. Ta nagrada za mene je ogromna, nešto što sam samo mogao sanjati – dodao je Zaev.