Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Planet Poezija

Zajednička zbirka poezije za pjesnike mlađe od 27 godina

kljuc planet poezija

Inače, urednica ove knjige je pjesnikinja Tamara Čapelj, koja je i pokretač projekta, naslovnicu je izradila mlada dizajnerica Ana Sužnjević, dok je promociju osmislila darovita mlada pjesnikinja Nejla Bihorac, koja je ujedno i koordinator projekta

Slijedeći naš moto: UNIVERZALNI KLJUČ HUMANIZMA, Udruženje umjetnika Planet Poezija protekle zime pokrenulo je projekt „Ptice od papira“ objavljivanjem javnog poziva pjesnicima mlađim od 27 godina za dostavljanje deset pjesama radi uvrštavanja u zajedničku zbirku poezije. Cilj pokretanja ovog projekta bio je otkriti mlade talente i pružiti priliku da njihovo djelo ocijeni žiri, te najbolje autorske radove objaviti u zajedničkoj zbirci. U javnom pozivu je naglašeno da pravo učešća imaju svi mladi pjesnici bez obzira na to jesu li do sada objavljivali poeziju ili ne, kao i da će na promociji dobiti svoj besplatni primjerak.

Na javni poziv javili su se brojni mladi autori, a odabrano je 15 najboljih među njima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Tročlani žiri, u kojem su bili pjesnikinja Belma Glibić, pjesnik Goran Vrhunc i predsjednik Skupštine UU Planet Poezija Damir Glibić, odlučio je da uvrsti i mladu pjesnikinju iz Crne Gore koja piše vrlo kvalitetnu poeziju za djecu, što je izuzetno rijetko. Tako zbornik pjesama „Ptice od papira“ sadrži radove 16 mladih autora iz regije, s njihovim biografijama.

Promocija zbornika „Ptice od papira“ bit će održana na Svjetski dan poezije, 21. marta, u Cinemas Clubu Sloga (ul. Mehmeda Spahe 20/II), s početkom u 18.00 sati. Na promociji će prisutni autori govoriti svoje stihove, a organizator je pripremio i prateći muzički program. Nadamo se da će ova knjiga biti podsticaj mladima da nastave pisati poeziju, međusobno se upoznaju i dalje rade na propagiranju poezije.

Inače, urednica ove knjige je pjesnikinja Tamara Čapelj, koja je i pokretač projekta, naslovnicu je izradila mlada dizajnerica Ana Sužnjević, dok je promociju osmislila darovita mlada pjesnikinja Nejla Bihorac, koja je ujedno i koordinator projekta.

Želimo da mladim pticama ova papirna krila budu prva stepenica u pjesničkoj karijeri, stoji u saopštenju Udruženja umjetnika Planet Poezija.