Kultura

Planet Poezija

Zajednička zbirka poezije za pjesnike mlađe od 27 godina

12/03/2020

Inače, urednica ove knjige je pjesnikinja Tamara Čapelj, koja je i pokretač projekta, naslovnicu je izradila mlada dizajnerica Ana Sužnjević, dok je promociju osmislila darovita mlada pjesnikinja Nejla Bihorac, koja je ujedno i koordinator projekta

Slijedeći naš moto: UNIVERZALNI KLJUČ HUMANIZMA, Udruženje umjetnika Planet Poezija protekle zime pokrenulo je projekt „Ptice od papira“ objavljivanjem javnog poziva pjesnicima mlađim od 27 godina za dostavljanje deset pjesama radi uvrštavanja u zajedničku zbirku poezije. Cilj pokretanja ovog projekta bio je otkriti mlade talente i pružiti priliku da njihovo djelo ocijeni žiri, te najbolje autorske radove objaviti u zajedničkoj zbirci. U javnom pozivu je naglašeno da pravo učešća imaju svi mladi pjesnici bez obzira na to jesu li do sada objavljivali poeziju ili ne, kao i da će na promociji dobiti svoj besplatni primjerak.

Na javni poziv javili su se brojni mladi autori, a odabrano je 15 najboljih među njima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Tročlani žiri, u kojem su bili pjesnikinja Belma Glibić, pjesnik Goran Vrhunc i predsjednik Skupštine UU Planet Poezija Damir Glibić, odlučio je da uvrsti i mladu pjesnikinju iz Crne Gore koja piše vrlo kvalitetnu poeziju za djecu, što je izuzetno rijetko. Tako zbornik pjesama „Ptice od papira“ sadrži radove 16 mladih autora iz regije, s njihovim biografijama.

Promocija zbornika „Ptice od papira“ bit će održana na Svjetski dan poezije, 21. marta, u Cinemas Clubu Sloga (ul. Mehmeda Spahe 20/II), s početkom u 18.00 sati. Na promociji će prisutni autori govoriti svoje stihove, a organizator je pripremio i prateći muzički program. Nadamo se da će ova knjiga biti podsticaj mladima da nastave pisati poeziju, međusobno se upoznaju i dalje rade na propagiranju poezije.

Inače, urednica ove knjige je pjesnikinja Tamara Čapelj, koja je i pokretač projekta, naslovnicu je izradila mlada dizajnerica Ana Sužnjević, dok je promociju osmislila darovita mlada pjesnikinja Nejla Bihorac, koja je ujedno i koordinator projekta.

Želimo da mladim pticama ova papirna krila budu prva stepenica u pjesničkoj karijeri, stoji u saopštenju Udruženja umjetnika Planet Poezija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.