Zajednički koncert vojnih orkestara OSBiH i Kraljevskih zračnih snaga UK

koncert

Vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i vojni orkestar Kraljevske pukovnije zračnih snaga iz Ujedinjenog kraljevstva (UK) večeras su održali zajednički koncert u dvorani Doma OSBiH u Sarajevu.

Koncertni program sadržavao je različite muzičke stilove, od protokolarnih izvođenja himni BiH i UK, repertoara vojnih marševa, tradicionalne klasične muzike obje zemlje te pop, džez i savremene rok muzike.

Koncertom, koji su organizirali Ministarstvo odbrane BiH, OSBiH i Ured vojnog atašea Ambasade Velike Britanije u BiH, dirigovali su pukovnik Tomislav Sušac iz OSBiH i poručnik Tom Rodda iz UK.

Višegodišnja uspješna bilateralna vojna saradnja vojnih orkestara OSBiH i UK Velike Britanije i Sjeverne Irske do sada je rezultirala mnogobrojnim nastupima, studijskim posjetama, obuci u muzičkoj izvedbi i marširanju, zajedničkom snimanju te široj saradnji i s drugim vojnim orkestrima u regiji.

Koncertu su prisustvovali visoko vojni predstavnici NATO-a i Evropske unije, između ostalih, i operativni komandant EUFOR-a general Adrian Bradshow, zamjenik komandanta evropskih snaga NATO-a general James Everard te komandant NATO štaba u BiH brigadni general Gizelle Willz.

Također, među prisutnima bili su i najviši predstavnici Ministarstva odbrane i OSBiH, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč, kao i predstavnici Ambasade Velike Britanije u BiH, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva sigurnosti BiH, diplomatski, vojno-diplomatski te predstavnici međunarodnih organizacija BiH.