Zanimljiva izložba u Beču: Evolucija minerala

izlozba

Kada je nastao Sunčev sistem postajao je velik broj minerala, a danas ih je 5.000 poznatih na Zemlji. Geološki procesi kao i život na Zemlji su donijeli jedinstvenu raznolikost minerala. Na našoj planeti postoji mnogo više minerala nego na drugim tijelima Sunčevog sistema, a razlog tome je svakako život na Zemlji kao i kontinuirane promjene ekoloških uvjeta – rekao je Robert M. Hazen s Instituta Carnegie u Washingtonu.

Hazen je otkrio evoluciju minerala i dokazao prvi put 2008. godine povezanost između novog nastanka minerala i historijskog razvoja na Zemlji. Raznolikost minerala na Zemlji je puno veća nego na svim drugim istraženim planetama Sunčevog sistema. Na Mjesecu po procjeni trenutno ima 300, a na Marsu 420 minerala.

Početak evolucije minerala je Veliki prasak koji se dogodio prije 13,8 milijardi godina. Tada su se formirali prvi elementi vodik i helijum. Kod nuklearne fuzije u zvijezdama i procesa tokom eksplozije zvijezda nastali su i drugi hemijski elementi. Poslije eksplozije zvijeda ostajali su samo oblaci plina koji su se veoma brzo širili i raspodijelili po svemiru. Nakon rashlađivanja su se iz toga formirali prvi minerali, sitni poput zrna. Na taj način je nastalo 12 praminerala.

Evolucija se nastavila – Zemlja je prvo bila “crna”, magma se ohladila u bazalt (4,55 do 3,8 milijardi godina), onda je bila crvena od hrđe (3,8 do 1,0 milijardi godina), zatim je postala bijela od leda, koji je također mineral (1,0 do 0,54 milijardi godina) a potom su je biljke obojile u zeleno (0,54 milijardi godina do danas).

Prirodno-historijski muzej u Beču od 5. aprila postavio je izložbu s predmetima iz geologije i 56 minerala ovaj jedinstveni razvoj, saopćeno je iz EUROCOMM-PR Sarajevo.