Zatvaranje Festivala “Sarajevska zima”: Kristalizira tradicije u BiH

zima

Kolektivna izložba “Privremen zauvijek” autora Miljane Istijanović, Jelene Jovančov iz Crne Gore i Slobodana Tomića, Edvina Dragičevića i Maje Zemunik Khoualdi iz Hrvatske otvorena je danas u Zemaljskom muzeju u okviru ceremonije zatvaranja 33. Internacionalnog Festivala “Sarajevska zima”.

Edvin Dragičević kazao je riječ o izložbi grafika, prinova, digitalne animacije, fotografija te da je tematika različita za svakog umjetnika.

Direktor festivala Ibrahim Spahić pojasnio je da je ceremonija zatvaranja Festivala počela u Botaničkoj bašti Muzeja, darivanjem sadnice dudovog drveta te čitanjem pjesama Maka Dizdara.

– Hor “Palčići” su također izveli pjesmu “Na svilenom putu umjetnosti” gradeći novi svijet oko dudovog drveta koji smo zasadili sa svim učesnicima festivala posljednjeg dana – kazao je.

U okviru zatvaranja Festivala, dodao je, krenut će karavan Saray od Kozije ćuprije do Morića hana – Stari Grad pod nazivom “Poetika prostora svilenog puta umjetnosti”, a bit će održano i sedam koncerata na različnim lokacijama.

– To su između ostalog, koncert hora “Palčiči”, Srednje muzičke škole Sarajevo, koncert Nihada Hrustanbegovića te večerašnji jazz koncerti u kinu Bosna, gdje će također biti održan i Svileni party Sarajevske zime i objavljivanje teme za “Sarajevsku zimu 2018” i doček svjetskog dana vode – naglasio je Spahić.

Naglasio je da je Festival okupio oko 1.500 umjetnika iz 47 zemalja, da ni u vrijeme opsade Sarajeva nije prekidao svoju djelatnost te da na neki način kristalizira tradicije koje postoje u BiH.

Posebno se osvrnuo na pozorišni program festivala ocjenjujući ga kao izvanrednog, istakavši plesni performansa iz Mađarske “Kokoška” te premijeru “SOS usamljena srca”.

Spahić je zaključio da je ovo festival svih umjetnosti, teatra, književnosti, muzike, plesa, te zaključio je da je ovo art festival koji pokušava da pridobije publiku, a ne da joj nametne umjetnost.