Zatvaranje izložbe Milomira Kovačevića Strašnog u Zvonu

Milomir Kovacevic Strasni 1

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono večeras organizuje zatvaranje izložbe fotografija „Oda radosti“ Milomira Kovačevića Strašnog u Zvonu.

Izložba „Oda radosti“ posvećena je Orkestru limene glazbe iz Stoca, nastala s ciljem slanja drugačije poruke iz grada koji je najčešće žrtva dnevne politike i zbog čega je teško da poruke drugačije vrste stignu do publike.

Milomir Kovačević Strašni „Odu radosti“ izlagao je i u Parizu u jednoj od najznačajnijih galerija i to je ujedno i jedna od najzapaženijih njegovih postavki u Francuskoj.

Uz portrete članova i članica Orkestra limene glazbe u Stocu, na pažljivo koncipiranoj postavci se nalaze i notni zapisi „Ode radosti“ te tekst koji potpisuje Andrea Lešić i koja je između ostalog napisala: da je Orkestar limene muzike iz Stoca nekim nevjerovatnim čudom, u razjedinjenom i uništenom gradu obnovio tradiciju zajedničkog sviranja muzike za zajednicu.

-I u toj obnovi, on je zajednicu uspostavio: mješavina preživjelih članova nekadašnjeg orkestra, i vrlo, vrlo mladih ljudi koji se predratnog perioda zajedničkog života i zlatnih godina onog nekadašnjeg orkestra vjerovatno ni ne sjećaju, ali koji sada, zajedno, stvaraju muziku čija je svrha da obilježi zajednički život – zapisala je Lešić, saopćeno je iz Udruženja Zvono.