Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen Peti festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju

Требиње – Глоговцу уручена награда

Filmom “Ustav Republike Hrvatske”, u režiji Rajka Grlića, u kome glavnu ulogu tumači Nebojša Glogovac, u Trebinju je završen Peti festival mediteranskog i evropskog filma.

Glogovac je sinoć nakon projekcije rekao da je uloga koju je igrao u novom Grlićevom ostvarenju jedna od najboljih koju je ikada pročitao.

“Kvalitetan scenario i dobra priča sadržana u njemu je bio razlog da se prihvatim ovako kompleksnog posla”, naveo je Glogovac.

On je rekao da je sretan što je u Trebinju i da je ponosan što je iz ovog grada.

Posljednje festivalske noći prikazan je i treći dio filma iz Republike Srpske “Dobro jutro komšija”.

Selektor i umjetnički direktor festivala Peđa Milojević rekao je da bi dio programa festivala već od naredne godine mogao biti izmješten u gradove susjednih zemalja – Herceg Novi i Dubrovnik.

“Nadamo se da će i neka svjetska imena doći u Trebinje i biti naši ambasadori”, naveo je Milojević.

Savjet festivala dodijelio je povelju “Leotar” glumcu Nebojši Glogovcu za nemjerljivi doprinos promociji nacionalne kulture Trebinja kroz dugogodišnja glumačka ostvarenja.

Eparhija Zahumsko-hecegovačka i primorska i vladika Grigorije na poklon su dobili komplet knjiga i di-vi-di filma “Enklava”.

Na otvaranju festivala, u ponedjeljak 7. avugusta, glumcima Igoru Galu i Danici Maksimović uručene su nagrade “Zlatni platan” za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu.

U sedam festivalskih dana publika je imala priliku da vidi više od 20 dugometražnih i kratkih filmova sa prostora bivše Jugoslavije i regiona, a u toku festivala u Trebinju boravili su i glumci Danica Maksimović, Željko Kasap, Domagoj Mrkonjić i drugi.

Festival su organizovali Tangram centar iz Beograda i Kulturni centar Trebinje, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te uz podršku Uprave za dijasporu Srbije.