Održan online

Završen šesti Festival dječije umjetnosti, dodijeljene nagrade

FEDU – plakat final-01 (1)

U takmičarskom pozorišnom programu izvedeno je sedam umjetničkih ostvarenja iz Sarajeva, Niša, Zagreba, Čakovca i Osijeka, koji su nam ustupili snimke svojih predstava bez naknade

Ovogodišnji šesti Festival dječije umjetnosti usljed vanrednih okolnosti organiziran je online u punom kapacitetu sa programima iz četiri grane umjetnosti (književnost, muzika, slikarstvo i teatar) kao i prethodnih godina na internacionalnom nivou.

Organizirano je više od dvije stotine programa, od pozorišnih predstava, do književnih, likovnih i edukativnih radonica, performansa i igrokaza, izložbi, takmičenja u pop-rok vokalu, pisanju priča i prikazivanju različitih dječijih talenata koji su svoje kreacije snimili i poslali na Direkciju Festivala.

Festival je održan na tri platforme Festivala: you tube kanalu, FB stranici i www.fedu.ba.

Književne nagrade za afirmirane književnike i djecu koja kreću tim putem, već su dodijeljene.

Planeta Bajki otišla je u ruke književnici Đurđici Stuhlreiter za bajku “Lucijina svjetiljčica”, dok je nagrada “Aida” za najbolje spisateljsko pero pripala Leili Russell, učenici iz Mostara za bajku “Vituljak”.

– Svi učesnici za nas su pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste – istakao je direktor Festivala Fahrudin Kučuk dodajući da svi mi zajedno kreiramo bolji svijet i nudimo nadu u život bez maski.

Nagrađeni su oni koji su pokazali najuvjerljivije kreacije, napisali najdivnije bajke, pokazali originalnost u pisanju, muziciranju ili glumačkoj ekspresiji.

Ova manifestacija je u proteklih pet dana spojila igru, edukaciju i obrazovanje. Bila je to prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopšte, teatra za djecu, muzike, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti.

U takmičarskom pozorišnom programu izvedeno je sedam umjetničkih ostvarenja iz Sarajeva, Niša, Zagreba, Čakovca i Osijeka, koji su nam ustupili snimke svojih predstava bez naknade.

Žiri u sastavu glumac Aldin Tucić, vokalna solististica Negra Čičić i selektorica Indira Kučuk-Sorguč, odlučili su da nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju ide za Tanju Novak – Kazališna družina Pinklec iz Čakovca, Hrvatska, predstava “Vuka se ne bojim ja”.

Nagrada za najbolju scenografiju i vizualan dojam ide za Lea Vukelića – Kazališna družina Pinklec iz Čakovca, Hrvatska, predstava “Kao voda”. Nagrada za najbolji kostim bit će dodijeljena Amni Kunovac-Zekić – Pozorište mladih Sarajevo, BiH, predstava “Ljepotica i zvijer”.

Nagrada za najbolju režiju pripada Mariju Kovaču iz Gradskog kazališta Dubrava, Hrvatska, za predstavu “20000 milja pod morem”. Najbolji glumac je Ivan Pokupić za ulogu Borka u predstavi “Botaničari” Teatra to go iz Osijeka, a najbolja glumica je Kristina Fančović, za više uloga u predstavi “Lav koji nije znao pisati” Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Hrvatska. Najjači aplauz – Nagrada publike pripala je Kazališnoj družini Pinklec Čakovac za predstavu “Vuka se ne bojim ja”, a Grand prix Planeta Teatar pripala je Pozorištu lutaka NIŠ, Srbija, za sjajnu inscenaciju – lutkarsku predstavu “Snežna kraljica”.

Šesti FEDU nastavlja svoje aktivnosti tokom cijele godine kada će kroz publicističku aktivnost i pozorišnu i izložbenu aktivnost nastaviti sa promoviranjem rezultata, kreacija i djela nastalih na ovom internacionalnom festivalu dječije umjetnosti.

Sedmi Festival dječije umjetnosti u Sarajevu bit će održan 3. do 7. maja 2021. godine, saopćeno je sa Festivala FEDU.

<iframe width=”710” height=”399” src=”https://www.youtube.com/embed/9D8RR1cbfG8” frameborder=”0” allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>