Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

boovica

Završena 8. međunarodna likovna kolonija “Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva”

l_a3ce9fd035ccf78b7e95be39b95e8cde

Na radionicama kolonije urađeno je ukupno 37 formata na različitim podlogama, od kojih je vjerocatno rekorder umjetnica Jerca Šantej iz Slovenije sa 17 radova od kojih je jedan poliptih na 12 ploča

Osma međunarodna likovna kolonija u Borovici pod nazivom “Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva” završena je u ponedjeljak, a tokom četiri dana održavanja, na njoj su sudjelovali slikari iz regije, stvarajući umjetnička djela u grafičkoj i slikarskoj radionici na otvorenom.

Na radionicama kolonije urađeno je ukupno 37 formata na različitim podlogama, od kojih je vjerocatno rekorder umjetnica Jerca Šantej iz Slovenije sa 17 radova od kojih je jedan poliptih na 12 ploča.

Ovogodišnja likovna kolonija vođena je i pod ozračjem skorašnjeg obilježavanja 100-godišnjice uspostave župe Borovica- Župe preobraženja Gospodinovog, pa je u sklopu kolonije postavljena posebna jednodnevna izložba Krzysztofa Bartnika iz Poljske, koji je inspiraciju za svoje radove geometrijskih transformacija rađenih tehnikom akvarela, našao u početnim riječima Biblije.

Inače, ovaj dio njegovih radova prije nekoliko dana bio je izložen publici u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u Tuzli pod nazivom “Krug i kvadrat II”, u zajedničkom projektu sa umjetnicama Petrom Jovanovskom i Slađanom Matić Trstenjak.

Radovi s osme likovne kolonije postavljeni su na završnoj izložbi u Zavičajnoj kući u Borovici.

Sudionike kolonije i UG “Naš dom Borovica”, kao domaćina ovog okupljanja, svojim posjetom su podržali načelnik općine Zdravko Marošević, vareški pisci Željko Ivanković i Mladenko Marijanović, a večeri su glazbom upotpunili profesor Igor Hinger, Mihael Šimić i Mladi vareški tamburaši.

Radovi s ove kolonije bit će prikazani na više izložbi u BiH tokom ove godine, a organizaciju kolonije poduprli su Općina Vereš, Zavičajna zajednica Borovičana, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i šport Zeničko-dobojskog kantona i Federalno ministarstvo kulture i sporta, priopćili su organizatori.