Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završeno 21. izdanje Jazz Festa Sarajevo

Jazz Festa Sarajev

Fascinantom izvedbom pravoslavne duhovne muzike Kamernog hora Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu pod dirigentskom palicom maestra Radeta Radovića završeno JE 21. izdanje Jazz Festa Sarajevo.

Koncert, koji su organizatori Jazz Festa nazvali requiemom za najstariji međunarodni muzilčki festival u Sarajevu, oduševio je publiku u Domu policije koja je dugotrajnim ovacijama ispratila mlade članove Kamernog hora iz Istočnog Sarajeva.

Prvi koncert završne večeri pretposljednjeg Jazz Festa održala je međunarodna ekipa muzičara okupljena u bendu Axiom u kome su, između ostalih, nastupala i dvojica vrhunskih muzičara porijeklom iz Bosne i Hercegocine, Dejan Terzić i Bojan Zulfikarpašić, uz američke virtuoze, Chrisa Speeda na saksofonu i Phila Donkina na klarinetu. Nastup Axioma u Domu policije predstavljao je interesantnu interakciju četvorice vrhunskih muzičara koji nije ostavio ravnodušnom publiku koja ih je također ispratila dugotrajnim aplauzom.

Večerašnji koncerti pokazali su svu žanrovsku raznovrsnost ovogodišnjeg Jazz Festa, koja se kretala od blues klasika James Blood Ulmera, nezaobilaznog velikana njujorške jazz scene i moderne američke muzike Johna Zorna, do sefardske i duhovne muzike.

Sam festival bio je podijeljen u “dva bloka” – u prvom nastupe velikih muzičara njujorške scene koji su izvodili muziku iz golemog Zornovg opusa, Stevea Goslinga, Jaya Campbella i Chrisa Otta, koji su imali i solističke i kolektivne koncerte, do fascinantnih Madrigala koje je izveo ženski kamerni hor iz New Yorka.

“Drugi blok” festivala činili su nastupi inovativnog saksofoniste Matsa Gustafssona, dvojca William Parker i Hamid Drake, američkog banda Thumbscrew koji je predsatavio virtuoznu gitaristicu Mary Halvorson, i pomenuti koncerti koji se nisu mogli kategorizirati u klasičnu jazz izvedbu, što je učinilo ovogodišnji Jazz fest izmnimno interesantnim i žanrovski raznovrsnim.

Na veliku žakost ljubitelja muzike, direktor Jazz Festa Edin Zubčević još ranije je najavio da će naredne godine biti održan i posljednji Jazz Fest u Sarajevu, ostavljajući glavni grad BiH uskraćenim za iznimno značajno kulturno dešavanje.