Mostar

Završeno peto izdanje Festivala književnosti i kulture Poligon

berin tuzlić

Prateći razvoj zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini, potrudili smo se osmisliti način da održimo poludecenijsku tradiciju festivala, poštujući odluke i preporuke nadležnih tijela. Iako je ove godine izostala međunarodna komponenta Festivala, peti Poligon je zaista bio za 5!

Festival je ove godine održan u vrlo posebnim okolnostima, ali je uspio da nadmaši moja i očkivanja učesnika/ica i publike.  Program je bio u reduciranom formatu i jako mi je žao što ove godine naše goste nismo mogli odvesti u mostarske škole, da učenicima i učenicama podarimo čas književnosti sa našim autorima/icama, ali se nadam da ćemo do iduće godine prebroditi pandemiju i vratiti se standardnom formatu Poligona.

Vrlo važna stavka ovogodišnjeg Festivala bili su volonteri i volonterke sa Sveučilišta u Mostaru, koji su nam pomogli organizovati Festival u ovako teškim okolnostima, u kojima nam je i više nego trebala pomoć.

Vrlo sam umoran, ali i sretan jer se Festival uspio održati u ovim okolnostima i uspjeli smo ostvariti interakciju između publike i gostiju.- kaže Mirko Božić, direktor Festivala.

Festival Poligon je manifestacija koja nastoji okupiti sve umjetničke forme,  književnost, muziku, film, filozofiju, strip, istoriju… te najbolje od produkcije u toj godini dovesti u Mostar, pod jednom krovnom temom. Tako je bilo i ove godine, a tema Festivala je bila STRAH!

Ovogodišnji Poligon je ponovo dokazao da je Mostar grad kulture i umjetnosti, sa vrlo sofisticiranom publikom, koja je program pratila na tri lokacije, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača i Narodnom pozorištu Mostar.

Osim mostarske autorice Magdalene Blažević, koja se na Poligonu predstavila debitantskom zbirkom priča Svetkovina, a publici se predstavio i dobro poznati mostarski književnik Elvedin Nezirović.

Osim njih, direktor festivala Mirko Božić je ugostio zadarskog književnika Želimira Periša, koji je promovisao roman Mladenka kostonoga, te zagrebačku književnicu Ivanu Rogar, čiji roman Grad, pepeo je bio dosta zapažen kod publike.

Veliku pažnju publike je pobudila i projekcija filma Jedna od nas, redatelja Đure Gavrana.

Peti Poligon je zatvorio Berin Tuzlić, strip izložbom Infra Devil, te nastupom electro one-man banda dRUMELOY.

Poligon pozitivnih i urbanih ljudi je još jedan otok za slobodu imaginacije. Odabrana šarolika ekipa i visok stepen tolerancije su nešto što odlikuje ovaj Festival. Svima nam je bilo stalo da okruženje obojimo srdačnim opuštanjem i po nešto naučimo o književnosti. Budući da je tema ovogodišnjeg Poligona strah, postavka stripa iNFRA DEVIL je donijela sa sobom dark fantasy ugođaj, kojeg nije nedostajalo u Mostaru, gradu Panda zombija. Strah je na tren rastjeran umjetničkom inteligencijom gostiju za vrijeme festa. Ono što su donijele knjige i književnici/ice svojim zapisima i panelima, to je strip nacrtao, a muzika odsvirala i učinila ovaj Festival slobodnim za dušu svakoga ko želi izaći iz kutije. dRUMELODY je predstavio svoj novi album Freedom of imagination koji je izašao prije desetak dana i ambijent pozorišne kafane opčinio elektronskom čarolijom. Poklonivši vinyle albuma Hyperbola i Aero dRUMELODY, te strip iNFRA DEVIL, zaokružio sam svoju prijateljsku misiju na Poligonu, jer iskreno podržavam dio urbane kulture u Mostaru, koja se gradi ne obje strane Neretve u isto vrijeme, kao jedna cjelina vrijedna paženje.- Kaže Berin Tuzlić.

Peti Poligon je zaista bio za 5!