Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završila “Mostarska liska”: Grand prix za predstavu “Jedvanosimsoboakalomistobo”

mostarska liska (2)

Svečanom dodjelom nagrada i priznanja u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar večeras je u gradu na Neretvi završen 15. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2018.“, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala, koji čine Zijah A. Sokolović (predsjednik), Nedžad Begović, Atilla Aksoj, najboljom predstavom u cjelini na ovogodišnjem Festivalu uz dodjelu prestižne nagrade Grand Prix proglasio je “Jedvanosimsoboakalomistobo“, koju je u režiji Aleša Kurta igrao Sarajevski ratni teatar (SARTR).

Velika liska za najboljeg glumca je pripala Davoru Sabi za ulogu u predstavi “Jedvanosimosoboakalomistob”, a njegovoj kolegici u predstavi, Maji Salkić, pripala je Velika liska za najbolju glumicu.

Veliku lisku imenovanu kao “Ahmed Obradović” za najbolju režiju dobio je Aleš Kurt za predstavu “Jedvanosimsobomakalomistobo”.

Kurt se zahvalio na osvojenoj nagradi, posebno naglasivši da je dirnut jer ista dolazi iz Mostara.

Uručene su i tri specijalne nagrade. Velike liske za informativnu, kreativnu i umjetničku programsku knjižicu pripala je također predstavi “Jedvanosimsoboakalomistobo”. Nagrada za tekst predstave “Ustav R Hrvatske” pripala je Anti Tomiću i Rajku Grliću, a za scenografiju Dragutinu Brozu.

Direktor Narodnog pozorišta Almir Mujkanović je kazao da smatra ovogodišnji festival u Mostaru jako uspješan.

“Doveli smo najbolje predstave iz regije, a činjenica da su sve predstave bile izuzetno posjećene najbolji je pokazatelj uspješnog odabira repertoara“, kazao je Mujkanović, zahvalivši se svima koji su na bilo koji način podržali ovaj festival.

Inače međunarodni festival komedije Mostarska liska 2018. održan je u Narodnom pozorištu Mostar u razdoblju od 20. do 27. aprila 2018. godine, pod sloganom “Energija osporavanja: ko se to tamo smije?”, a tokom sedmodnevne manifestacije u konkurenciji za prestižnu nagradu održano je sedam predstava.

U konkurenciji su se takmičile predstave: “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, “Ustav Republike Hrvatske“ Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, “Sabirni centar“ Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor, “Mirna Bosna“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, “Sirena i Viktorija“ Ferzeng teatra iz Beograda, “Ćelava pjevačica“ Narodnog pozorišta Mostar, “Jedvanosimsoboakalomistobo“ Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) iz Sarajeva.

Ovogodišnje izdanje festivala komedije “Mostarska liska“ pored stručnog žirija sve predstave pratio je i žiri medija, kao i žiri publike, koji je također dodijelio nagrade.

Nagradu za najbolju predstavu, žiri publike dodijelio je predstavi “Mirna Bosna”, koju je u režiji Saše Peševskog igrao Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, a žiri medija se složio sa stručnim žirijem te okrunio nagradom predstavu “Jedvanosimsoboakalomistobo” SARTR-a.

Žiri medija činili su: Meliha Smajkić, Cvita Kusić, Rosanda Zovko, a žiri publike: Seada Kuštrić, Nada Dalipagić, Edna Voloder.

Nakon svečane dodjele nagrada, “Mostarska liska“ je zatvorena hit komedijom “Za umrijeti od smijeha“, Teatra Rugantino iz Zagreba, koja se izvodi u čast nagrađenima.