U subotu u 19 sati

Završnica festivala “Dani umjetnosti UNSA”: Koncert Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije UNSA

Dani umjetnosti UNSA (1)

Koncert će biti zaokružen nastupom Belme Alić koja će interpretirati “Die Zeit ist SAND nu(h)R” za violončelo (2005) Ališera Sijarića

Program festivala “Dani umjetnosti” će biti zaokružen koncertom Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije UNSA koji će se održati večeras u 19 sati u Domu Oružanih snaga BiH. Na programu će se naći kompozicije Roka Đuzela, Moamera Balihodžića, Rijada Kaniže, Mirze Gološa, Azura Kasapovića, Hanan Hadžajlić, Đorđa Jovančića i Ališera Sijarića.

Roko Đuzel će se predstaviti izvedbom svoje kompozicije “V” za multipercussion i traku (2021), a na koncertu će biti premijerno izvedeno i njegovo djelo “Valkyrie Eleison” za alt flautu, violončelo, multipercussion, Arturia Minibrute2 i Valhalla delay (2021) koje će interpretirati Lamija Hasković (Arturia Minibrute2), Hana Hamza (violončelo), Sonja Međugorac (flauta), Davor Maraus (multipercussion) i Roko Đuzel (Valhalla delay).

Moamer Balihodžić će izvesti svoje djelo “ĆIRO” za usnu harmoniku i efekte (2015), a pijanista i kompozitor Mirza Gološ će svirati “SYNC To BUG” za klavir i traku (2020), čiji je autor.

Ovom prilikom će prvi put biti izvedena dva djela Rijada Kaniže, “Beatsie” za (ozvučene) flautu i klarinet (2021) u interpretaciji Sonje Međugorac (flauta) i Armina Smrike (klarinet), dok će “How did Anton Webern die? A Groove Story.” za (ozvučene) flautu, klavir i dvije violine (2022) publici predstaviti Sonja Međugorac (flauta), Dino Rešidbegović (klavir), Merima Kamber Oručević (violina) i Sara Barbara Bilela (violina).

Hanan Hadžajlić će praizvesti svoju kompoziciju “Koh-i-Noor” za ozvučenu flautu i traku (2022).

Violončelistica Belma Alić će premijerno izvesti “Perpetual Possibility” za violončelo (2020) Azura Kasapovića, dok će djelo Đorđa Jovančiča “Fragment u vremenu” za flautu i klavir (2012) svirati Hanan Hadžajlić (flauta) i Esma Babić (klavir).

Koncert će biti zaokružen nastupom Belme Alić koja će interpretirati “Die Zeit ist SAND nu(h)R” za violončelo (2005) Ališera Sijarića.

Ulaz na koncert je slobodan.